Peștele prăjit este unul dintre cele mai consumate preparate de către români. Inclusiv în perioada postului Crăciunului când este dezlegare, de obicei în weekend-uri. Gospodinele iscusite cunosc o mulțime de rețete delicioase.
Există diferite tipuri de pește ce pot fi savurate, dar noi vă sugerăm păstrăv în crustă crocantă, ce poate arăta spectaculos pe masa de sărbătoare. Gustul va fi unul pe măsură în mod cert, iar produsul se poate servi cu garnitura favorită.
În plus, păstrăvul se poate mânca și cu mămăligă și cu mujdei de usturoi. Ingrediente pentru a-l prepara pot fi: 4 păstrăvi proaspeți sau refrigerați, 3 linguri de pesmet, o lingură de mălai, 2 vârfuri de cuțit de sare de mare, 2, 3 linguri de ulei de măsline și piper.
Modul de preparare este următorul: păstrăvii se vor spăla bine sub un jet de apă și se vor usca pe prosoape de hârtie. Acest pas este foart util pentru ca să fie crusta una crocantă după procesul de gătit. Presară sare peste pești, ideal ar fi sare de mare.
De asemenea, trece păstrăvii prin pesmet și prin mălai și așază-i pe rând pe tava de la cuptor. Cu ajutorul unei pensule se vor unge cu puțin ulei de măsline. Tava se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu pentru a se crea efectul de aburire.
Garnitura poate fi compusă din cartofi natur și din mujdei de usturoi. Cartofii se vor curăța și se vor pune la fiert în apă cu un praf de sare. Odată fierți, se vor scoate și se vor tăia în patru sau chiar în două. Deasupra lor se vor pune: pătrunjel verde, sare și piper.
Păstrăvul este un pește bogat în nutrienți și în vitaminele D, B12, iod, seleniu sau magneziu. Acestea întăresc sistemul imunitar, sistemul osos, reglează sistemul digestiv și te ajută să ai o gândire limpede. Sunt ideale într-o dietă.
”Toate tipurile de pește și fructe de mare sunt, în principiu, sănătoase și pot fi consumate fără griji, atât timp cât ai în vedere o dietă echilibrată, bazată pe proteine, fibre, minerale și vitamine. Unele tipuri de pește sunt, într-adevăr, mai recomandate decât altele întrucât sunt mai grase, deci au o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3.
Consumul de pește este esențial pentru dezvoltarea corpului și a creierului, facilitează creșterea în volum a materiei cenușii, te protejează de afecțiunile cardiace, ajută la prevenirea depresiei, scade riscul apariției bolilor autoimmune și îți asigură un somn odihnitor”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.