Life

Ce să pui peste brânză ca să o desărezi rapid. Trucul eficient de care puține gospodine au auzit

Dacă brânza ți se pare prea sărată, există un truc simplu care o face mai gustoasă. Află ce să pui peste brânză ca să o desărezi rapid și ușor, fără să-i strici gustul.
21.03.2025 | 18:05
Ce sa pui peste branza ca sa o desarezi rapid Trucul eficient de care putine gospodine au auzit
Brânza poate fi desărată rapid folosind un truc simplu. Sursa foto: FreePik
ADVERTISEMENT

Cu siguranță ți s-a întâmplat, măcar o dată, să cumperi brânză din comerț și să fie mult prea sărată pentru gustul tău. Fie că e telemea, feta sau alt sortiment ținut în saramură, gustul sărat poate deveni deranjant. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ea. Dimpotrivă, există soluții simple care te ajută să scapi de excesul de sare, fără să strici gustul alimentului.

Ce să pui peste brânză ca să o desărezi rapid

Sarea are un rol important în prepararea și păstrarea brânzeturilor. Ajută la conservare, influențează textura și intensifică gustul. În timpul maturării, sarea ajută la modificarea structurii brânzei. Problema apare atunci când nivelul sării e prea mare, iar brânza devine foarte sărată. Din fericire, există metode testate care pot echilibra rapid gustul.

ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută soluție este apa rece. Brânza se taie în bucăți mici și se lasă în apă plată sau filtrată. Procesul poate dura între 2 și 24 de ore, în funcție de cât e de sărată. Apa trebuie schimbată din când în când, pentru un rezultat mai bun. Ulterior, alimentul se șterge bine cu un prosop curat și poate fi folosită în orice preparat.

O alternativă la fel de eficientă este laptele rece. Acesta conține grăsimi care ajută la reducerea gustului sărat. Brânza se lasă câteva ore la frigider, băgată complet în lapte. La fel ca și în cazul apei, și laptele trebuie schimbat des, la fiecare două-trei ore. La final, brânza devine mai cremoasă și mult mai puțin sărată.

ADVERTISEMENT

Un alt truc mai puțin folosit, dar care dă rezultate, este soluția de apă cu puțin oțet sau zeamă de lămâie. Acidul ajută la dizolvarea cristalelor de sare și echilibrează aroma. Brânza se ține în această soluție doar câteva ore. Apoi se clătește bine cu apă rece pentru a elimina gustul acrișor.

Care sunt contraindicațiile brânzei sărate

Brânza sărată este gustoasă, dar consumul ei în cantități mari poate aduce mai multe riscuri pentru sănătate. Din cauza conținutului ridicat de sodiu, acest tip de brânză poate influența în mod negativ organismul, mai ales dacă este mâncată constant, fără a fi desărată înainte. Specialiștii atrag atenția că sarea, în exces, poate avea un impact semnificativ asupra inimii, rinichilor, oaselor și nu numai.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai mari riscuri este apariția hipertensiunii arteriale. Potrivit experților citați de RO.aliment, consumul regulat de sare în cantități mari duce la creșterea tensiunii. Iar asta poate crește riscul de accident vascular cerebral și de boli cardiovasculare.

ADVERTISEMENT

Și rinichii pot avea de suferit. Excesul de sare forțează rinichii să lucreze mai mult pentru a elimina surplusul. Acest efort suplimentar poate duce, în timp, la retenție de lichide, care afectează mai multe zone ale corpului. Pot apărea umflături la nivelul membrelor sau balonări deranjante.