Poți avea o carne fragedă fără prea multe eforturi. Fie că vorbim despre carnea de porc ori despre cea de vită, un ingredient banal poate să îi schimbe textura și să o facă chiar și mai aromată.
Toată lumea își dorește o frigăruie ori o friptură fragedă. De cele mai multe ori însă, rezultatul final s-ar putea să nu fie cel pentru care ne-am pregătit. Pentru a nu exista neplăceri însă, un ingredient banal salvează situația.
Este vorba despre bicarbonatul de sodiu. Este bine cunoscut deja că acest ingredient face minuni în preparatele culinare. Totodată, e folosit de unele gospodine la treburile casnice și nu numai.
Și totuși cum te poate ajuta bicarbonatul de sodiu să te bucuri de o carne fragedă? Nu trebuie decât să-l adaugi înainte de gătire peste carne. Acesta schimbă textura, dar și gustul preparatelor tale.
Practic bicarbonatul de sodiu schimbă pH-ul cărnii. El ajută la descompunerea proteinelor din țesuturile musculare, iar în acest mod carnea o să devină mai fragedă. Cum îl aplici însă pentru a obține rezultatul dorit?
Poți presăra bicarbonat de sodiu pe carne, ori pur și simplu să-l diluezi în apă, iar mai apoi soluția obținută să o adaugi pe carne. Rezultatul este o carne moale, ușor de mestecat, indiferent de temperatura la care e gătită.
Deși bicarbonatul te ajută să te bucuri de o carne mai fragedă, e bine să fii atent la cantitatea pe care o utilizezi. La un kilogram de carne poți adăuga doar o linguriță de bicarbonat de sodiu.
După ce a fost presărat uniform pe carne bicarbonatul se lasă să se odihnească timp de 20 de minute. Ulterior carnea poate fi gătită, iar rezultatul va fi într-adevăr unul fabulos.
Un detaliu important de menționat e faptul că bicarbonatul nu trebuie folosit pe carnea de pește ori carnea de pui. În acest caz textura cărnii poate fi una prea moale, ori chiar prea spongioasă. Astfel, doar carnea de vită și cea de porc pot fi gătite cu ajutorul bicarbonatului.