Mâncărica de mazăre este unul dintre cele mai consumate preparate de către români. Gospodinele o prepară în diferite moduri și nu ezită să-i surprindă pe cei dragi. Cu toate acestea, puține dintre ele cunosc un truc prin care să o fiarbă mai rapid și să fie mai moale.
De altfel, mazărea este foarte bună de consumat, fiindcă este bogată în nutrienți. În sezonul rece poate asigura un aport de vitamina C, esențială pentru întărirea sistemului imunitar. Mai conține și vitaminele B1, B9, K, C sau B9.
De-a lungul timpului, în urma unor numeroase cercetări, s-a constatat că boabele de mazăre au un conținut mare de fibre și un conținut redus de grăsimi. Nu au deloc colesterol și sunt o sursă extraordinară de proteine. Le poți consuma și crude, într-o salată.
Multă lume are impresia că mazărea este o simplă garnitură de legume, care oferă o culoare în farfurie, însă dincolo de aceste aspecte, iată beneficiile variate pe care le are și datorită cărora ar trebui să le incluzi mai des în alimentația ta.
”Mazărea este o sursă bună de fibre dietetice și vitamine și are un conținut scăzut de calorii. O jumătate de cană de mazăre verde furnizează 4 grame de fibre. 26 de grame pe zi de fibre sunt recomandate femeilor.
Deoarece este o leguminoasă bogată în fibre, mazărea contribuie la menținerea senzației de sațietate pentru un timp îndelungat. Prin urmare, te ajută să mănânci mai puțin și să îți ții astfel greutatea sub control.
Mazărea conține mari cantități dintr-un polifenol cu rol protector, numit cumestrol. Un studiu mai vechi, efectuat în Mexico City, arată că ai nevoie de doar 2 miligrame pe zi din acest fitonutrient pentru a preveni cancerul la stomac. O cană de boabe de mazăre are cel puțin 10 miligrame de cumestrol”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.
Sunt unele gospodine care atunci când prepară mazăre pun în apa de fierbere bicarbonat de sodiu. Datorită acestuia boabele se înmoaie și astfel vor căpăta o textură mai cremoasă. Totodată, timpul de fierbere se poate scurta în urma efectului ingredientului menționat.
Tot cu bicarbonat de sodiu puteți spăla și mazărea în prealabil gătirii. Dacă ați achiziționat-o dintr-un magazin/supermarket și vă doriți să eliminați cât mai bine din aditivi, atunci numaidecât să utilizați bicarbonatul de sodiu pentru curățare.