Piftia nu lipsește niciodată de pe masa de Crăciun și Revelion. Ne trezește amintiri din copilărie, ca atunci când bunica pregătea cea mai bună răcitură. Totuși, ce poți să pui pe piftie atunci când nu s-a închegat?
Piftia, cunoscută și sub numele de răcitură, are la bază în special carnea de porc, care conține în mod natural colagen. Astfel că, după fierbere, zeama o să se închege atunci când se răcește. Dar, dacă anul acesta piftia ta nu s-a înghegat așa cum trebuie, nu-ți face griji. Poți repara problema cu un plic de gelatină.
Pentru a prepara piftia perfectă, bunicii noștri foloseau bucăți de carne de porc, usturoi proaspăt din belșug și alte trucuri transmise din strămoși.
Gospodinele cu experiență nu lasă niciodată la voia întâmplării închegarea piftiei. Ele se folosesc de un test simplu dar foarte eficient, scrie dcnews.ro.
Din momentul în care carnea este fiartă și se desprinde cu ușurință de pe os, acestea iau câteva linguri din zeamă, le pun într-o farfurioară și le lasă la rece pentru 15-20 de minute. Dacă în acest timp zeama se încheagă, înseamnă că piftia va avea consistența perfectă.
Ca să salvezi piftia în cazul în care nu s-a legat, ai nevoie de un plic de gelatină și puțină răbdare. Mai întâi, încălzește ușor o parte din zeama răciturii într-o cană. În această zeamă călduță vei dizolva conținutul plicului de gelatină.
E important să amesteci bine gelatina în zeama călduță până se dizolvă complet ca să nu rămână cocoloașe. Într-un final, încorporează totul în restul preparatului și rearanjează în farfurii.
Dacă ai o cantitatea prea mare de legume în piftie este posibil ca zeama să nu se prindă foarte bine la răcire.
Alegerea recipientelor influențează și ea rezultatul final. Bolurile de lemn nu sunt recomandate pentru răcirea piftiei și nici folosirea mai multor linguri diferite în timpul preparării. Bunicile recomandau folosirea unei singure linguri de lemn pentru amestecat.
De asemenea, dacă lași zeama să clocotească sau nu o fierbi suficient de mult timp, piftia nu se va închega cum trebuie. Deci, cel mai bine este ca aceasta să fiarbă îndelung, la foc mic și neacoperită.
Contează foarte mult și ce fel de carne se folosește în rețetă. Piftia făcută din carne de pasăre are nevoie aproape întotdeauna de ajutorul gelatinei, în timp ce cea preparată din părți de porc precum urechi sau piciorușe se prinde mai ușor datorită conținutului natural de colagen.