News

Ce salariați vor avea liber de Rusalii. Cât durează minivacanța

10.06.2019 | 16:09
Ce salariati vor avea liber de Rusalii Cat dureaza minivacanta
Angajații la stat au liber de Rusalii. Sursa foto: Alba24

Nu toți salariații vor avea liber de Rusalii, ci doar cei care lucrează la stat. Rusaliile pică anul acesta duminică, 16 iunie 2019, și reprezintă una din cele mai importante sărbători după Învierea Domnului și Înălțare. Românii au liber doar a doua zi de Rusalii, marți, 17 iunie 2019, conform Codului Muncii.

Liber de Rusalii, în condițiile legii

Așadar, angajații din sectorul bugetar vor avea liber luni, 17 iunie 2019. Angajatorii care au salariații programați să muncească în această zi de sărbătoare legală trebuie să le acorde compensații muncitorilor. Compensarea poate fi cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă angajatorul nu dorește să acorde respectiva zi liberă, atunci trebuie să plătească dublul valorii zilei lucrătoare.

Românii nu au liber doar de Rusalii. După ziua de 17 iunie 2019, următoarea sărbătoare legală va fi Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Pe 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei, iar anul acesta sărbătoarea cade într-o zi de sâmbătă. Ziua României, 1 decembrie, cade anul acesta duminica.

Rusaliile pică pe 16 și 17 iunie. Sursa foto: Digi 24

Angajatorii care nu dau ziua liberă compensatoriu sau nu o plătesc dublu pot fi amendați

Celelalte două zile libere din acest an de care se vor bucura românii sunt cele de 25 și 26 Decembrie, când se sărbătorește Crăciunul. În total, românii mai au, în afara Rusaliilor, 5 zile libere de la stat anul acesta. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber sau bani în plus pentru ziua liberă pot fi amendați cu 5.000 de lei până în 10.000 de lei.

„Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (…)

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, scrie în Codul Muncii despre zilele libere de la stat.

 

 

 

Tags: