News

Ce salarii au directorii teatrelor bucureștene. Ion Caramitru și Maia Morgenstern, venituri generoase

30.11.2020 | 09:01
Ce salarii au directorii teatrelor bucurestene Ion Caramitru si Maia Morgenstern venituri generoase
Ce salarii au directorii teatrelor bucureștene. Ion Caramitru și Maia Morgenstern, venituri generoase. Sursa foto: capital.ro /Facebook.com. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Caramitru, Maia Morgenstern sau George Mihăiță se numără printre cei mai cunoscuți actori români, aceștia ocupând și funcții de directori de teatru în Capitală, salariilor lor ridicându-se la sume fabuloase. 

Directorii teatrelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului București sau a Ministerului Culturii primesc venituri lunare generoase, la acestea adăugându-se și alte compensații din drepturi de autor sau pensii de la statul român.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor de avere depuse în urmă cu ceva vreme, printre actorii și directorii de teatru care câștigă foarte bine se numără Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Vlad Zamfirescu sau Vasile Murare, managerul Teatrului de Revistă.

Salariile directorilor de teatru din București. Cât câștigă aceștia

Maia Morgenstern (58 de ani) este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de pe scena teatrului românesc, din anul 2012 fiind și manager de teatru, funcția sa fiind remunerată cât se poate de bine. Potrivit ziare.com, vedeta primește pentru postul de director al Teatrului Evreiesc de stat suma de 107.288 lei pe an.

ADVERTISEMENT

Pe lângă salariu se adaugă și alte venituri. Mai exact, actrița este și profesoară la Universitatea Hyperion de unde primește aproximativ 20.000 de lei, veniturile sale fiind rotunjite de drepturile de autor care se ridică la valoarea de peste 685.000 de lei.

Totodată, anul trecut Maia Morgenstern a obținut din dobânzile bancare și din dividende circa 6.500 de lei, dar și premii de aproximativ 8.520 de lei și tichete de vacanță de 1.450 de lei. La toate acestea se mai adaugă 11.000 de lei, totalul ridicându-se la 870.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Sursa menționată mai arată că renumita actriță deține trei terenuri, o casă și două apartamente în București. La capitolul mașini este posesoarea unui autoturism Volkswagen Bora, în timp ce în conturi are peste 1,6 milioane de lei și 156.000 de euro.

Salariul lui Ion Caramitru este, de asemenea, unul de luat în calcul, mai ales că de-a lungul anilor a stârnit multe scandaluri. În calitate de director al Teatrului Național din București (TNB), funcție pe care o ocupă de 15 ani, primește un salariu de 110.844 de lei.

ADVERTISEMENT

Totodată, la acest venit se mai adaugă și banii din drepturile de autor care se ridică la suma totală de 515.429 de lei, dar și veniturile obținute din diversele contracte de colaborare, 15.454 de lei. De altfel, actorul este pensionar, primind de la statul român suma de 72.377 de lei.

Așadar, conform declarației de avere depusă în anul 2019, Ion Caramitru a câștigat în total peste 710.000 de lei. Artistul are două case de vacanță, trei apartamente, un garaj, două mașini și un teren intravilan.

Pe lângă aceste proprietăți se adaugă o colecție de icoane de circa 10.000 de euro, statuete și obiecte mici în valoare de 4.000 de euro, tablouri de 8.000 de euro, dar și o mobilă brâncovenească de aproximativ 8.000 – 10.000 de euro.

Ion Caramitru mai are în conturi peste 3,8 milioane de lei și mai mult de 120.000 de euro, fiind de-a lungul timpului actor, regizor și anterior director al Teatrului Bulandra din București. Totodată, o vreme a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, unde în trecut a absolvit secția de actorie.

Ce salarii au ceilalți directori de teatru din București

Lucian Ghimiși (43 de ani) este director de doi ani la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), funcție răsplătită cu suma de 122.357 de lei, la care se adaugă și un salariu de la Teatrul Ion Creangă, care se ridică la valoarea de 21.366 de lei.

Veniturile sale sunt completate de drepturile de proprietate intelectuală de la diverse instituții. Mai exact, actorul primește 53.800 de lei de la Asociația culturală Teatrul Independent Elisabeta, 22.560 de lei, de la Societatea Română de Televiziune, 11.417 de lei de la Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, 3.400 de lei de la Teatrul Nottara, 1.872 de la Teatrul Dramaturgilor și peste 400 de lei de la Astra Del Arte.

George Mihaiță (72 de ani) este de peste 20 de ani directorul Teatrului de Comedie, funcție pentru care primește anul salariul de 106.877 de lei. Veniturile actorului de teatru și seriale TV sunt completate de pensie, 50.000 de lei, dar și de alte venituri obținute din drepturi de autor.

La un calcul simplu, artistul încasează peste 200.000 de lei de la diferite instituții publice și private, printre acestea aflându-se Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj, Teatrul de Comedie și Teatrul Toma Caragiu din Ploiești.

Vasile Muraru (64 de ani), managerul Teatrului de Revistă Constantin Tănase, a primit în decursul anului trecut un venit care se ridică la suma de 93.636 de lei, sumă la care se adaugă banii din contractele de drepturi de autor de aproape 74.000 de lei.

Cunoscut pentru cuplul comic format alături de Nae Lăzărescu, actorul deține mai multe terenuri în județul Neamț, acestea fiind primite moștenire. De altfel, împreună cu soția, artistul are în proprietate trei case de locuit și una de vacanță în stațiunea Costinești.

Vlad Zamfirescu (46 de ani) se află de foarte puțin timp la cârma Teatrului Bulandra, fiind numit de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Salariul său se ridică la 68.103 lei, sumă la care se adaugă și salariul de la Teatrul Nottara, de 18.770 de lei.

De asemenea, actorul mai primește din drepturile de autor peste 120.000 de lei, dar și venituri de 2.000 de lei, respectiv 600 de lei din arendă și dobânzi. Așadar, anul trecut a încasat peste 200.000 de lei, Vlad Zamfirescu deținând două terenuri agricole, un apartament și trei autoturisme. De altfel, în bănci are peste 56.000 de lei și 17.500 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: