News

Ce salarii au militarii români în 2022. Câți bani câștigă lunar un colonel sau un general în Armata Română

Militarii din Armata Română câștigă sume decente pentru țara noastră, însă doar după mulți ani de serviciu, salariile fiind mici la început.
01.12.2022 | 19:43
Ce salarii au militarii romani in 2022 Cati bani castiga lunar un colonel sau un general in Armata Romana
Soldați la parada militară de 1 Decembrie. Foto: Facebook MAPN
ADVERTISEMENT

De altfel, primii ani de muncă în Armata Română sunt recompensați la un nivel destul de scăzut, dacă e să privim cifrele oficiale.

Cât câștigă soldații din Armata Română

Potrivit Gândul, salariul de pornire pentru un tânăr care se înrolează în Armată e de doar 2.500 de lei, la care se adaugă diverse sporuri. Inclusiv șeful Statului Major General nu se poate lăuda cu un salariu fabulos, deși suma e decentă: 10.880 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Așadar, salariile și soldele soldaților sunt în funcție de vechime, rang și alte considerente. Așadar, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din instituțiile MApN au veniturile stabilite clar prin Legea 153/2017.

Potrivit aceleiași surse, ”pentru personalul militar în activitate, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care prin aplicarea programului de restructurare sunt numiţi/încadraţi în funcţii inferioare, se acordă solda/salariul de funcţie corespunzător funcţiei din care aceste categorii de personal au provenit, în condiţiile stabilite prin ordinul ordonatorului principal de credite”.

ADVERTISEMENT

Așadar, cel mai mare salariu din sistem e cel al șefului Statului Major General, alături de șeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, primul adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, directorul Serviciului de Protectie şi Pază. Aceștia au salariul de încadrare de 10.880 de lei pe lună.

Pe locul secund în top intră adjuncții directorului Serviciului Român de Informaţii, adjuncţii directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, secretarii de stat şi alte funcţii asimilate funcţiei de secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. Aceștia au salarii de 9.651 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Pe locul trei în top intră prim-adjunctul şi adjuncţii directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prim-adjunctul şi adjunctul directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, subsecretarii de stat din Ministerul Afacerilor Interne, cu salarii de 9.125 de lei pe lună.

La rândul lor, generalii, amiralii, chestorii generali de poliție și directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au venituri între 8.247-8.774 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Generalii-locotenenți, viceamiralii, chestorii-șefi de poliție, precum și directorii generali adjuncți din Administraţia Naţională a Penitenciarelor câștigă între 8.072 și 8.247 de lei pe lună, în timp ce maiorii, contraamiralii, chestorii principali de poliție au venituri între 7.546 – 8.072 de lei.

Generalii de brigadă, generalii de flotilă aeriană, contraamiralii de flotilă și chestorii de poliție/penitenciare se mulțumesc doar cu salarii de 6.844 – 7.282 de lei pe lună, în timp ce coloneii, comandorii, comisarii-șefi de poliție/penitenciare câștigă 5.791 – 6.844 de lei pe lună.

Salariile scad gradual pana la un venit minim de 2.500 de lei pentru soldații începători și cresc foarte puțin, la 2.780 de lei, pentru caporalii clasa I.

ADVERTISEMENT
Tags: