Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din toamnă a surprins miercuri seară când, invitată la Digi24, a declarat că dacă va ajunge la Cotroceni îl va nominaliza pentru funcția de premier pe Ilie Bolojan. Dincolo de conotațiile politice ale acestei declarații, fiind bine știut că Ilie Bolojan este una din vocile critice din interiorul PNL, nemulțumit de rezultatul guvernării, a fost poate și o declarație sinceră de admirație de la un primar în funcție la un alt primar.
„Omul pe care îl apreciez enorm și de la care am și învățat multe este domnul Bolojan”, a fost declarația Elenei Lasconi, care a subliniat că nu cunoaște pe cineva care să aibă mai multă experiență în administrație decât acesta. Este poate o declarație sinceră a Elenei Lasconi, realeasă acum pentru un al doilea mandat de primar al orașului Câmpulung, în condițiile în care Ilie Bolojan și-a câștigat o adevărată faimă printre primarii din țară.
Acesta din urmă a avut trei mandate de primar al Municipiului Oradea, între anii 2008 și 2020, la finalul cărora reușise să transforme complet fața orașului și, alături de Emil Boc, era poate unul din numele cele mai respectate în ceea ce privește administrația locală.
Merită menționat că, după alegerile din anul 2000, atunci când multe nume noi au intrat în administrația locală, modelul pe care au încercat să-l urmeze a fost cel al administrațiilor de la Cluj-Napoca și Oradea. Spre exemplu, Ciprian Ciucu, unul dintre primarii cu un prim mandat reușit, și-a început mandatul cu vizite de lucru la Oradea și Cluj.
După cei 12 ani la primăria Oradea, Ilie Bolojan s-a mutat la conducerea județului, în timp ce omul susținut de acesta a fost votat primar. Dacă în 2020, Bolojan obținea 61,5% din voturile exprimate, la alegerile din iunie procentul obținut a fost de aproape 57%, o ușoară scădere care poate explică și faptul că acesta a fost o voce critică a modului în care PNL a guvernat (spre exemplu, a criticat lipsa reformelor din timpul guvernării).
Anul trecut, în funcția de președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan a avut un salariu de 177.303 lei, adică circa 14.700 lei pe lună. La această sumă se adaugă alți 23.364 lei, o indemnizație primită de la Ministerul Finanțelor pentru prezența într-o comisie de lucru. Veniturile președintelui CJ Bihor au fost completat cu 900 lei, o indemnizație primită de la APIA, și alți 3120 euro, bani proveniți din închirierea unui apartament.
În ceea ce privește averea fostului primar al Oradei, acesta deține două terenuri, unul agricol, în suprafață de două hectare, și unul intravilan, de circa 4.000 mp, ambele în localitatea Vadul Crișului din Bihor, ambele moștenite.
Tot moștenită este și o casă de locuit, aflată în aceeași localitate, cu o suprafață modestă de 100 mp. Bolojan mai deține un apartament de 65 mp în Oradea, acesta din urmă cumpărat în anul 2008. Acesta are un singur autoturism, un Mercedes A200, fabricat în anul 2017. Acesta a mai declarat trei depozite de economii, unde are cirac 190.000 lei.
Față de anul 2000, când a părăsit Primăria Oradea, averea lui Bolojan nu s-a schimbat semnificativ. Depozitele de economii erau la jumătatea celor din prezent, avea același autoturism, un credit de 38.000 de euro pe 25 de ani de finalizat de achitat (în 2023) și o locuință în plus, aceasta în coproprietate cu fosta soție. Din închirierea apartamentului câștiga însă mai mult cu 180 de euro.
Comparativ cu anul 2012, atunci când a fost ales primar al Oradei, Bolojan nu are în plus decât depozitele de economii și autoturismul Mercedes. În declarația de avere pentru anul 2012 apar aceleași proprietăți ca în 2020 și creditul pe 25 de ani, atunci în valoare de 54.000 euro. Nu declara niciun autoturism sau cont de economii.
Ilie Bolojan a absolvit Facultatea de Matematică a Universității Timișoara în anul 1993, iar în anul următor a lucrat ca profesor la Şcoala Ajutătoare Tileagd. În anul 1996 intră în politică când este ales consilier local al oraşului Aleşd. Aici a stat două mandate, până în anul 2004.
Tot în această localitate familia Bolojan a avut propria firmă, Societatea Comercială Campus S.R.L, firmă la care a fost administrator timp de zece ani, între 1994 și 2004. Firma are ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi si tutun – practic un magazin local.
Datele financiare publice pentru perioada în care firma a fost administrată de Ilie Bolojan nu sunt pe platformele de specialitate (ci doar începând cu anul 2008). Astăzi, societatea comercială este deținută de către fosta soție a lui Bolojan, care era și angajată aici, iar în anul trecut firma a avut un profit de 21.000 lei la o cifră de afaceri de 50.000 lei.
Această firmă nu a avut niciodată un profit de peste 30.000 lei, cel mai mult realizând în anul 2021, circa 29.000 lei. Totuși, merită menționat că între 2008 și 2012 firma a avut o cifră de afaceri de peste două milioane lei, însă profitul era de sub 10.000 lei în condițiile în care și cheltuielile firmei treceau de două milioane lei. Scăderea cifrei de afaceri corespunde cu divorțul soților Bolojan, consumat în 2013, firmă rămânând pe numele soției.
După 2004, Bolojan a fost consilier județean timp de un an, prefect al județului Bihor timp de alți doi ani, iar între 2007 și 2008 a fost singurul an în administrația centrală pentru acesta, perioadă în care a ocupat funcția de Secretar general al Guvernului.