News

Ce salariu are Jill Biden, Prima Doamnă a Americii. Carmen Iohannis are aceeași meserie ca soția președintelui american

În septembrie anul trecut, când s-a întors în la catedra de la Northern Virginia Community College, Jill Biden a făcut istorie ca cea dintâi Primă Doamnă care își continuă cariera cu normă întreagă în afara Casei Albe.
06.05.2022 | 07:15
Ce salariu are Jill Biden Prima Doamna a Americii Carmen Iohannis are aceeasi meserie ca sotia presedintelui american
Este cea de a doua vizită în România pentru soția președintelui SUA Foto: EPA/ROBERT GHEMENT, Muzeul Satului, facebook.com/cniptvalcea, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Jill Biden, profesor cu vechime și susținător al colegiilor comunitare, a fost clară pe tot parcursul campaniei lui Joe Biden asupra faptului că intenționează să-și păstreze cariera cu normă întreagă, pe lângă eventualele sarcini de la Casa Albă.

Ce salariu câștigă în fiecare lună Jill Biden, soția președintelui american

„Predarea nu este doar ceea ce fac, ci cine sunt”, se arată în biografia ei de pe site-ul Casei Albe.

ADVERTISEMENT

Rolul primei doamne nu este un job în sine. Cu toate acestea, vine cu un set solicitant de așteptări, inclusiv sarcini diplomatice, ceremoniale și de gazdă. De asemenea, este de așteptat ca o primă doamnă să aleagă și să se dedice unei anumite cauze pe timpul cât se află la Casa Albă.

Prima doamnă are un birou, un șef de personal și toate dotările unui job cu normă întreagă. Totuși, titlul vine fără salariu.

ADVERTISEMENT

Pentru rolul ei de profesor, Jill Biden – ai cărei studenți o numesc „Dr. B” – va primi un salariu de 85.999 USD pentru anul școlar 2021-2022 (peste 9.500 de dolari pentru fiecare dintre cele nouă luni ale anului școlar), conform contractului ei de muncă, obținut de Newsweek.

Jill Biden a continuat să predea și pe parcursul perioadei cât a fost A Doua Doamnă a SUA, adică în perioada cât s-a aflat la Casa Albă în calitate de soție a vicepreședintelui american în timpul mandatelor lui Barack Obama.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre Carmen Iohannis și Jill Biden

Prima Doamnă a Americii are în comun cu Prima Doamnă a României profesia (ambele sunt profesoare) și faptul că nu a renunțat la carieră în momentul în care soțul a devenit șef al statului. Jill Biden o va întâlni sâmbătă pe Carmen Iohannis în cadrul vizitei pe care o va efectua în România.

Soția lui Joe Biden este la a doua vizită în România. Prima dată a venit în țara noastră în 2014, împreună cu soțul său, în acel moment vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Și atunci vizita a venit în contextul unei agresiuni a Rusiei asupra Ucrainei, mai precis în contextul anexării peninsulei Crimeea de către Moscova.

ADVERTISEMENT

În 2014 Jill Biden a întâlnit-o pe Prima Doamnă a României de la acea vreme, Maria Băsescu.

Ce venituri are familia Biden de când Joe este președinte

Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden și-au publicat luna trecută declarațiile fiscale aferente anului 2021, din care reiese un venit de 610.702 de dolari în timpul primului lor an la Casa Albă.

Familia Biden a plătit 150.439 de dolari în impozit federal pe venit, o rată de impozitare de 25%. De asemenea, au plătit 30.765 de dolari impozit pe venit în Delaware și 2.721 de dolari în Virginia din salariul primei doamne.

În 2020, primul cuplu a câștigat, de asemenea, puțin peste 600.000 de dolari. În calitate de președinte, Biden câștigă un salariu de 400.000 de dolari pe an, împreună cu o indemnizație de cheltuieli de 50.000 de dolari, sumă care este stabilită de Congres.

„Prin acest comunicat, președintele a împărtășit un total de 24 de ani de declarații fiscale cu publicul american, demonstrând încă o dată angajamentul său de a fi transparent cu poporul american în ceea ce privește finanțele comandantului șef”, se arată într-un comunicat al biroului lui Biden citat de CNBC.

În calitate de președinte, Biden va fi auditat automat, acțiune care este obligatorie de la scandalul Watergate.

De asemenea, familia Biden a donat 17.394 de dolari către 10 organizații de caritate diferite, dintre care cea mai consistentă a fost de 5.000 de dolari Fundației Beau Biden.

ADVERTISEMENT