News

Ce salariu are o asistentă medicală în România. Diferențele între stat și mediul privat

În România, o asistentă medicală are un salariu considerabil mai mic decât în vestul Europei. Sunt diferențe importante între stat și privat.
30.03.2023 | 21:31
Ce salariu are o asistenta medicala in Romania Diferentele intre stat si mediul privat
Ce salariu primește o asistentă medicală în România. Diferențe uriașe față de vestul Europei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În România, o asistentă medicală primește un salariu mult mai mic decât în vestul Europei. Există diferențe importante și pe plan local, între angajații de la stat și cei din mediul privat.

Ce salariu primește o asistentă medicală în România. Diferențe uriașe față de vestul Europei

Venitul asistenților medicali este un alt capitol la care România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană. Datele Institutului Național de Statistică din 2022 indicau faptul că, în prezent, sunt circa 160 de mii de asistenți medicali în toată țara.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că, pentru o îngrijire de calitate a tuturor pacienților, ar trebui ca numărul lor să fie triplu. Probabil că salariile nu foarte ofertante îi fac pe mulți angajați din acest sector să părăsească țara.

În occident, guvernele alocă sume importante din bugetul statului pentru sectorul medical. Nu doar doctorii, ci și asistenții medicali au parte de venituri pe măsură. De exemplu, în Germania, o asistentă medicală ajunge să aibă un salariu de 4.000 de euro.

ADVERTISEMENT

În România, astfel de venituri sunt la nivel de dorințe greu de îndeplinit. Un asistent debutant, care a terminat o școală postliceală, primește un salariu mediu net de 2.574 lei. Venitul poate crește semnificativ în funcție de turele de noapte, dar și de cele speciale.

Dacă punem laolaltă sporurile, un salariu în unitățile medicale de stat poate ajunge la 6.000 de lei lunar. Mulți tineri optează pentru un loc de muncă în domeniul privat. Aici, un un asistent medical poate ajunge la un venit chiar și de 8.000 de lei, notează Observator News.

ADVERTISEMENT

Salariile asistenților medicali în funcție de sectorul de activitate

De notat că, în România, un salariu primit de o asistentă medicală diferă în funcție de unitatea clinică în care această activează. Cel mai mult încasează un asistent medical – tehnician radiologie principal: 5.649 de lei.

Apoi, un asistent medical – tehnician de radiologie ajunge la un venit lunar de 5.425 de lei, iar un asistent medical – tehnician de radiologie debutant la 5.135 de lei. Peste 5.000 de lei mai primesc și asistenții medicali specialiști principali (5.313 de lei).

ADVERTISEMENT

Un asistent medical, specialist, primește 5.070 de lei, iar un asistent medical-specialist debutant poate avea un venit de 5.000 de lei. Sub 5.000 de lei încasează un asistent medical debutant, 4.875 de lei.

Ceva mai mici sunt salariile asistenţilor medicali de la UPU-SMURD. Aici, un asistent medical încasează undeva la 3.900 de lei, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: