News

Ce salariu are o asistentă medicală la un spital de stat din București

04.05.2019 | 15:58
Salariile asistenților medicali s-au mărit

Salariile medicilor și asistenților medicali au fost mărite anul trecut, de la 1 martie. Foarte mulți studenți care ies de pe băncile Facultății de Medicină se întreabă ce salariu are o asistentă medicală sau un doctor la început de carieră. Vă prezentăm care sunt sumele pe care le câștigă medicii și asistentele astăzi, la un spital de stat, în București.

Ce salariu are o asistentă medicală în București, în funcție de departament sau clinică

Se știe că în București sunt cel mai bine plătiți muncitori din România, iar asta se reflectă și în rândul cadrelor medicale. La data de 1 martie 2018 medicii și asistenții au primit salarii mai mari, după o campanie de ani de zile în care mai multe organizații și sindicate au cerut astea din partea guvernanților, având în vedere exodul medicilor spre Vest.

Salariile medicilor și asistenților sunt menționate în Legea cadru nr. 153/2017. Această lege cuprinde toate sumele pe care le primesc din fondurile publice angajații. În unitățile clinice, în funcție de vechime, un asistent medical primește lunar între 3.610 lei și 4. 345. Salariile sunt ceva mai mare la secțiile de urgență.

Spitalul Colțea
Spitalul Colțea, cel mai frumos din Capitală

Medicii primari de la Medicina Legală iau chiar și 16.250 lei pe lună

În compartimentele UPU, CPU, UPU-SMURD sau secțiile cu paturi de ATI/TI, un asistent are salariul de la 3.852 de lei până la 4.636 lei, Asistenții de la anatomie patologică sau medicina legală au, după mărirea din martie 2018, salarii cuprinse între 4.683 și 5.649 lei, în funcție de nivelul studiilor și de anii de lucru.

La unitățile clinice, cel mai bine sunt plătiți medicii primari dentiști. Aceștia pot lua 12.500 de lei pe lună. Aceeași sumă o poate lua și un medic primar. La Urgențe, medicul primar ia în jur de 13.338 de lei pe lună. La medicina legală, medicul primar câștigă aproximativ 16.250 de lei. Acestea sunt salariile de bază și nu toate includ eventualele sporuri pe care doctorii și asistenții le pot primi.

Ca o comparație privitoare la sporuri, în anul 2017, deci cu doi ani în urmă, la Marie Curie asistenții luau sporuri cuprinse între 107 lei și 6.052 lei. Acestea erau date pentru condițiile dificile de muncă, nivelul de stres și oboseala cauzată de munca în ture.