News

Ce salariu are Patriarhul Daniel, în 2023. Șefii BOR primesc indemnizații de miniștri

Patriarhul Daniel rămâne și anul acesta în topul celor mai bogați bugetari din România, după ce guvernul a aprobat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.
16.02.2023 | 09:33
Ce salariu are Patriarhul Daniel in 2023 Sefii BOR primesc indemnizatii de ministri
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rămâne unul dintre cei mai bogați bugetari din România / EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel este cel mai bine plătit șef de cult din România, cu un salariu egal cu cel al președinților Senatului sau Camerei Deputaților. Conducătorul BOR spune că își donează o parte importantă din salariu pentru cauze umanitare.

Bugetul pentru culte, în 2023: aproape 800 de milioane de lei

Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a stabilit în bugetul pe anul 2023 noua grilă de salarizare pentru personalul clerical. Suma totală alocată este de 788.195.000 de lei, iar aceasta urmează să fie împărțită de principalele culte din România.

ADVERTISEMENT

În fruntea listei se află Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va primi, anul acesta, o indemnizație lunară de 23.920 lei (brut). Suma este egală cu cea pe care PF Daniel a primit-o în perioada 2020 – 2022, după ce anterior crescuse de la 16.600 de lei.

Patriarhul Daniel mai are dreptul să încaseze o indemnizație, pentru funcția de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Conform grilei de salarizare, funcția este asimilată celei de ministru și este în valoare de 21.840 de lei (brut).

ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel își donează o parte din salariu

Șeful BOR spune însă că nu încasează acești bani, sau cel puțin nu de la stat. În urmă cu câțiva ani, el a admis că primește un salariu ca mitropolit, însă acesta este asigurat din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. În 2014, salariul de mitropolit era de 6.169 de lei net.

Pe de altă parte, Patriarhul Daniel a arătat că o parte importantă a venitului său este donat angajaților cu salarii mici din Administrația patriarhală, dar și pentru construcția mănăstirii din satul natal, Dobrești, jud. Timiș.

ADVERTISEMENT

De asemenea, PF Daniel plătește din salariul său o contribuție lunară pentru locuință și una pentru masă. În plus, el își achiziționează din banii săi haine și cărți. BOR a făcut aceste precizări pentru a pune capăt controverselor legate de statutul privilegiat al Patriarhului Daniel.

Ce indemnizații lunare au angajații BOR

Salarii mari mai au arhiepiscopii (21.840 lei) și episcopii (19.552 lei), consilierii patriarhali (6.872 lei) și secretari Cancelariei Patriarhale (5.389 lei). De asemenea, un stareț câștigă 5.226 lei.

ADVERTISEMENT

Preoții și diaconii primesc, în schimb, indemnizații în funcție de gradul profesional, nivelul studiilor și vechime. Sumele sunt cuprinse între 3.916 lei și 5.517 lei. Salariile acestora sunt suportate doar parțial de la bugetul de stat.

Patriarhul Daniel și ceilalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române nu sunt obligați să depună declarații de avere, deși au existat mai multe propuneri în acest sens, de-a lungul anilor.

De ce nu-și declară preoții averea?

În 2006, la înființarea Agenției Naționale de Integritate, PF Teoctist a adresat un mesaj Senatului României în care solicita ca averile șefilor BOR să nu fie investigate.

Fostul patriarh motiva prin faptul că ierarhii ”nu posedă și nu au dreptul să dobândească avere personală”, și că tot ceea ce au dobândit în timpul vieții urmează să fie transferat bisericii, după moartea acestora.

„In numele Sfântului Sinod al BOR, considerăm inadecvată includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii noastre, în proiectul de lege și solicităm eliminarea acestei prevederi care aduce o gravă atingere autonomiei BOR și cultelor religioase recunoscute din România”, spunea Patriarhul Teoctist.

ADVERTISEMENT