News

Ce salariu are un angajat Metrorex în 2021. Suma imensă pe care o încasează

31.01.2021 | 18:49
Ce salariu are un angajat Metrorex in 2021 Suma imensa pe care o incaseaza
Ce salariu are un angajat Metrorex în 2021. Suma imensă pe care o încasează. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce salariu are un angajat Metrorex în 2021? Iată un aspect pe care l-a clarificat, duminică, 31 ianuarie, noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS).

Potrivit oficialului Guvernului, venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar. De asemenea, Drulă a dezvăluit că regia a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul lor cu 1300.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, Noua linie M5 a necesitat angajarea a 900 de persoane, la care s-au adăugat alte 300. Aceste modificări în numărul personalului ar fi adus cheltuieli de aproape 700 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Ce salariu are un angajat Metrorex în 2021

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţă că venitul mediu al salariaților din Metrorex este de 10.000 de lei lunar şi că instituția de transport, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călătorii cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1300.

ADVERTISEMENT

Drulă a precizat că venitul mediu s-a dublat față de ultimii trei-patru ani. ”Este o dublare a cât era acum trei-patru ani, prin 2017. Anul trecut s-au angajat 1300 de oameni la Metrorex, e adevărat că 900 dintre ei sunt pentru capătul liniei M5. În plus, mai sunt încă 300 de angajări, în total cifra cred că de 1300 şi ceva de angajări”, a spus ministrul la Digi 24.

Drulă: Metrorex este într-o situația financiară dificilă

Ministrul a mai precizat că Metrorex traversează o situație financiară şi structurală a cheltuielilor foarte dificilă, în ciuda faptului că a primit subvenții uriașe de la stat.

ADVERTISEMENT

”Metrorex, din păcate, este într-o situație financiară şi structurală, de cheltuieli, foarte dificilă. Subvenția pentru această companie, cred că acum cinci-şase ani era, din bugetul de stat, undeva la 250 de milioane de lei.

Anul trecut s-au plătit 687 de milioane de lei. Ca să faceţi o comparaţie de mărime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni – este 14 miliarde per ansamblu – dar pe bani europeni e undeva în zona 6-7 miliarde. Deci 10% sau mai mult din banii întregii ţări, care sunt pentru toată rețeaua, să se ducă către subvenționarea metroului din București.

ADVERTISEMENT

Iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari. Metrorex a cerut chiar 1,1 miliarde de lei. Numai salariile sau cheltuielile salariale pe 2021 sunt mai mari cu 200 de milioane de lei ca în 2020 ca urmare a măsurilor luate anul trecut. A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%”, a mai spus ministrul.

Șeful Sindicatului Metrorex îl contrazice pe ministrul Drulă

La scurt timp după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a vorbit despre situația de la Metrorex, șeful sindicatului regiei, Ion Rădoi, a venit cu precizări care contrazic spusele oficialului guvernului.

Rădoi spune că nu s-au operat majorări salariale și că acea creștere semnalată de Drulă survine din renegocierea contractului colectiv de muncă, care expirase anul trecut.

”Nu este vorba de o creștere salarială, ci de venitul legal care-i vizează pe anumiți salariați ai noștri care lucrează și noaptea și ziua, sâmbăta, duminica, de sărbători și așa mai departe. Noi am făcut negocierea contractului colectiv de munca, pentru că cel vechi expirase. Venitul mediu pleacă de la 4000 de lei și cu sporuri ajunge cam pe la 7000 de lei.

Da, pentru că la Metrorex nu putem lucra online. Angajații noștri trebuie să conducă trenuri, să facă permanent reparații, intervenții”, a comentat Ion Rădoi, potrivit aceleieși surse.

ADVERTISEMENT