News

Ce salariu are un parlamentar din România. Venitul este fabulos, puțini români visează la asemenea sume

Parlamentarii din România au nu doar salarii foarte mari, ci și beneficii la care 99% dintre români doar visează. Acestora li se adaugă pensia specială la final de mandat.
10.05.2024 | 08:45
Ce salariu are un parlamentar din Romania Venitul este fabulos putini romani viseaza la asemenea sume
Ce salariu are un parlamentar din România. Venitul este fabulos, puțini români visează la asemenea sume. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, salariul unui deputat și senator sare de 10.000 de lei pe lună, însă aleșii neamului primesc și diurnă de 400 de lei pe zi, la care se adaugă transportul gratuit. Salariul de bază pentru parlamentarii români este de 18.720 de lei brut, însă liderii de grup primesc în plus 2.000 de lei.

Ce salariu are un parlamentar din România. Venitul este fabulos

Conform Observatornews.ro, cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, care primesc aproximativ 13.000 de lei net în mână, sau 24.000 de lei brut. Important de reținut, acestor venituri li se adaugă sume forfetare de aproape 1.500 de euro, sumă pe care parlamentarii o au la dispoziție pentru diverse cheltuieli lunare.

ADVERTISEMENT

De 1.500 de euro, parlamentarii trebuie să-și asigure cazarea, masa și amenajarea biroului, dar și să-și plătească site-ul și angajații. În total, fiecare parlamentar român costă statul român aproximativ 35.000 de lei pe lună. Așadar, belșug pentru cei mai de soi politicieni ai țării, ma ales că 50% din suma forfetară cheltuită nu trebuie justificată.

Veniturile parlamentarilor din România pot fi considerate exagerat de mari, în condițiile în care în Marea Britanie, de exemplu, un parlamentar câștigă 8.000 de euro. În Suedia, un parlamentar are un venit lunar de 6.300 de euro. Mai mult, pe lângă aceste venituri, parlamentarii au foarte multe beneficii.

ADVERTISEMENT

Astfel, aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR și mai au un zbor gratuit dus – întors săptămânal la cel mai apropiat aeroport de circumscripție. Acestora li se adaugă un telefon de serviciu cu un abonament. În Parlamentul României există 330 de deputați și 136 de senatori, aleși pentru patru ani.

Pensii speciale pentru toți parlamentarii, plătite de cetățenii români

Evident, după ce își termină mandatul de patru ani, orice parlamentar se pregătește de o binemeritată pauză, deci va primi o pensie specială. Doar în 2024, statul român trebuie să plătească 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari, la care se adaugă 30 de milioane pentru perioada din 2023, când acestea au fost ”eliminate”.

ADVERTISEMENT

”Bugetul estimat pentru plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, aferent anului 2024 este în sumă de 41.400 mii lei (n.r. – 41,4 milioane lei)”, a transmis Camera Deputaților drept răspuns la o solicitare a Adevărul.

În condițiile în care populația își dorește ca aceste pensii speciale să fie desființate, politicienii din România au mimat de mai multe ori până acum că și-ar dori să renunțe la ele. De fiecare dată, însă, Curtea Constituțională a României declară neconstituțională tentativa de a elimina aceste pensii speciale. Așadar, o situație de tip win-win pentru politicieni și magistrați.

ADVERTISEMENT

Românii par scârbiți și resemnați cu tot ce înseamnă scena politică din țara noastră, astfel că pe nimeni nu mai miră că 50.000 de oameni au părăsit țara noastră în 2023. Experții spun că va deveni și mai rău, astfel că acest record de plecări, cel mai mare în ultimii 30 de ani, va fi bătut cu siguranță. Așadar, oamenii nu mai au încredere într-unul dintre cele mai corupte state din Europa, astfel că preferă să-și facă un rost în altă parte, abandonând lupta cu sistemul.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”