Ce salariu are un șef de la Casa de Asigurări de Sănătate din România, în condițiile în care la suma respectivă se adaugă sporuri și vouchere. Mai mult, salariile au fost majorate pentru mai mulți angajați ai instituției.
Salariile în această instituție au fost majorate de la 1 ianuarie 2023, astfel că șefii Casei de Asigurări de Sănătate primesc și sporuri pentru condiții vătămătoare, indemnizație lunară pentru hrană, precum și vouchere de vacanță.
Potrivit datelor trimise de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, la solicitarea Observatorul Prahovean, directorul general al instituției are un salariu lunar net de 10.079 de lei, la data de 21 martie 2023. Cătălin Măguleanu, cel care ocupă această funcție, primește de fapt un total de 14.681 de lei, pentru că la salariul net se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 2202 de lei și o indemnizație de hrană.
Al doilea salariu din această instituție e cel al directorului executiv, care câștigă 9.980 de lei pe lună, având un salariu net de 6.922 de lei la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare și indemnizația de hrană.
Medicul șef de la CAS Prahova are la rândul său un salariu decent de 9.632 de lei pe lună, luând în considerare sporurile și indemnizațiile. În comparație, un șef serviciu pleacă acasă cu 9.052 de lei lunar, cu o indemnizație anuală de hrană de 4.160 de lei, potrivit sursei citate.
La polul opus, un șofer al instituției câștigă 4.796 de lei pe lună, la un spor de condiții vătămătoare de 567 de lei și o indemnizație anuală de hrană în valoare de 4.160 de lei. Cel mai mic salariu în cadrul instituției e cel al îngrijitorului, cel care primește lunar 3.145 de lei, însă și acesta beneficiază de o indemnizație anuală de hrană de 4.160 de lei. Fără sporuri, îngrijitorul CAS Prahova are un salariu lunar net de 2.242 de lei.
Mai mult, conform legii din România, personalul angajat al Casa de Asigurări de Sănătate Prahova primește anual o indemnizație de vacanță sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, lucru remarcat de specialiști.
Situația nu se anunță tocmai roz pentru bugetari, în condițiile în care guvernanții au decis să înghețe veniturile în acest sector și să blocheze orice angajare în viitorul apropiat. Asta, deși angajările la stat fuseseră repornite la începutul anului. Cea mai mare problemă e situația economică, gravă, prezentată de ministrul de Finanțe.
Printre altele, Coaliția de guvernare a decis să taie din cheltuielile bugetare aproximativ 20 de miliarde de lei, fără a lua bani de la investiții. În acest sens, pe lângă interzicerea majorării salariilor până când intră în vigoare noua lege a salarizării unitare și înghețarea angajărilor la stat de la 1 mai 2023, guvernanții au decis să reducă numărul de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, precum și reducerea numărului secretarilor de stat.