FANATIK îți spune ce salariu avea Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al țării, condamnat la moarte în urma evenimentelor din 1989. De altfel, despre banii pe care îi încasa acesta au existat de-a lungul timpului mai multe legende.
În cele din urmă, un fost ministru de finanțe chiar din perioada comunistă a dezvăluit adevărul despre salariul pe care îl lua în fiecare lună cel mai iubit fiu al poporului, așa cum a fost poreclit.
Culmea, deși a fost acuzat că trăia în lux și țara a văzut la puține momente după Revoluție mai multe imagini care să confirme acest lucru, Nicolae Ceaușescu era de râsul lumii într-un top al veniturilor pe care le aveau președinții de țară.
În ciuda acestui fapt dovedit, președintele de atunci avea cel mai mare salariu din România Socialistă. Un alt detaliu interesant este acela că, în funcție de venitul lui Ceaușescu, se calculau restul salariilor din țară. Și asta indiferent de rangul purtat de fiecare, dacă erai un membru al nomenclaturii ori un simplu muncitor.
Petre Gigea, fost ministru de finanțe a explicat pentru canalul de YouTube Atelierul de Detailing, ce venit avea fostul dictator și algoritmul după care se calculau celelalte salarii.
„În 1985, când s-a făcut o majorare de salarii, întâi s-a dat la mineri, la metalurgie, ramurile industriei grele și, pe urmă de tot, venea funcționărimea. Printre altele, în ceea ce privește funcționarii, miniștrii, inclusiv președintele țării (adică Ceaușescu, n.r.), trecuse mai multe de juma’ de an și nu le majora salariile. […]
La un moment dat, directorul general al Văii Jiului (centrul minerilor, n.r.) avea salariul mai mare decât ministrul Minelor. Erau unii generali care avea și soldă de grad și așa mai departe, care aveau salariul mai mare decât ministrul Forțelor Armate”, a spus fostul ministru.
Chiar Petre Gigea a fost cel care s-a dus la Nicolae Ceaușescu cu un tabel în care avea toate numele celor cu salarii mici din conducerea țării. Ministrul de atunci și-a făcut curaj și i-a explicat președintelui că este nevoie de o mărire de salariu în cazul unor reprezentanți ai aparaturii de stat.
Gigea a ținut să-i explice lui Ceaușescu faptul că este președintele cu cel mai mic salariu din lume. Fostul lider PCR nu câștiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.
„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte.
Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte”, a povestit Gigea momentul.
„Ia dă tabelul…parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: 20.000…bani mulți, nu se poate. Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume…
Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult. Pune mâna pe stilou și zice: Uite! Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a mai spus fostul ministru despre discuția pe care a avut-o cu Nicolae Ceaușescu.
Petre Gigea spune că a dus multă muncă de lămurire cu președintele de atunci ca să accepte un venit de 20.000 de lei. Ar fi însemnat ca Ceaușescu să câștige o mie de dolari, dar, în acest fel și ceilalți angajați ar fi putut avea un salariu mai mare.
N-a reușit să-l convingă pe Nicolae Ceaușescu. Președintele României comuniste s-a limitat la 16.000 de lei, bani pe care îi încasa în fiecare lună.
Potrivit unui sondaj CURS realizat în 2009, 31% dintre cei chestionați sunt de părere că în manualul de istorie Nicolae Ceaușescu trebuie prezentat ca un om care a făcut României mai mult bine.
Nu mai puțin de 13% spun că acesta a făcut mai mult rău, în timp ce 52% cred că a fost un om care a făcut bine și rău în mod egal. Cei mai mulți care consideră că Ceaușescu a făcut mai mult bine sunt persoane de peste 56 de ani.
Chiar în primele zile ale Revoluției din decembrie 1989 s-a vorbit enorm despre conturile secrete pe care le deținea Nicolae Ceaușescu. La procesul din 25 decembrie 1989, membrii Tribunalului Militar Excepțional au pus întrebări legate de acești bani.
De remarcat că atât președintele de atunci, cât și soția acestuia, Elena Ceaușescu au declarat că nu au nici măcar un dolar în conturi din bănci străine.
Deși acuzația de delapidare a banilor statului român nu a fost inclusă între capetele de acuzare, 4 la număr, totuși, în comunicatul care a fost difuzat de televiziune și radio, și a doua zi de presa scrisă, s-a adăugat un al cincilea punct.
Conținutul acestuia era unul ferm: „Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în bănci străine”.
Chiar Parlamentul României a adoptat, în data de 14 octombrie 2008, raportul Comisiei de anchetă pentru investigări și clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceaușescu. Concluzia finală a fost că fostul șef de stat nu a avut conturi sau averi depozitate în străinătate.