News

Ce salariu încasează, de fapt, un administrator de bloc din București în 2025. Contribuția fiecărui locatar rotunjește suma din buzunar

Un administrator de bloc, în 2025, încasează un salariu deloc de neglijat. Fiecare locatar contribuie la suma pe care acesta o primește
14.04.2025 | 18:47
Ce salariu incaseaza de fapt un administrator de bloc din Bucuresti in 2025 Contributia fiecarui locatar rotunjeste suma din buzunar
Ce salariu are un administrator de bloc din București în 2025 / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Ce salariu încasează un administrator de bloc din București în 2025. Fiecare locatar contribuie la suma pe care acesta o primește, însă plata întreținerii este compusă din mult mai multe elemente decât ne-am imagina.

Din ce este compusă plata întreținerii lunare

În funcție de numărul de locatari dintr-un bloc și de tipul imobilului, dar și de tipul de încălzire, plata întreținerii este compusă din următoarele elemente generale:

ADVERTISEMENT

– apă rece: costul estimat sau înregistrat pe contor al consumului;
– apa caldă: asemenea apei reci, fiind pusă la socoteală și producția și distribuția (în cazul centralelor proprii, costul nu apare la întreținere);
– canalizarea: costul reprezintă, de obicei, 100% din consumul de apă rece;
– încălzirea: costul pentru căldură în anotimpurile reci;
– electricitatea în spațiile comune: lumina de pe scara blocului, interfonul, liftul, camerele de supraveghere, unde este cazul;
– salubritate: costul se împarte per apartament, în funcție de contractul cu firma de salubritate;
– cheltuieli administrative: aici intră salariul administratorului, al personalului de serviciu, echipei de mentenanță pentru lifturi, interfon și camere, unde este cazul, și contabilului, tot unde este cazul. De asemenea, se pun la socoteală și alte cheltuieli, printre care cele pentru papetărie, fondul de rulment și diverse reparații mici;
– fonduri speciale: reparații mari, ca acoperișul blocului, instalații comune etc.

Ceea ce puțini locatari știu, mai ales cei care s-au plâns cel puțin o dată în viață că întreținerea lor este prea mare față de cât estimează că au consumat ei într-o lună, este că toate aceste cheltuieli sunt reglementate legal.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile administrative sunt reglementate legal

Vorbim despre Legea nr 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Printre altele, această Lege cuprinde câteva articole ce vorbesc exact despre situația prezentată și care prevăd faptul că fiecare locatar contribuie cu o cotă parte la salariul administratorului:

– Art. 44 alin. 1: „Cheltuielile asociației de proprietari se împart între proprietari în funcție de categoriile de cheltuieli stabilite prin prezenta lege și prin regulamentul condominiului”;

ADVERTISEMENT

– Art. 47 alin. 1: „Cheltuielile pentru salariile personalului angajat al asociației de proprietari se repartizează proprietarilor proporțional cu cota-parte indiviză de proprietate”.

ADVERTISEMENT

Fiecare bloc are o asociație de proprietari. Aceasta este, practic, angajatorul, iar în subordine are angajații constituiți din administrator și personal de serviciu. Astfel, asociația este obligată să plătească salariile acestor persoane, iar suma este compusă din contribuția fiecărui locatar.

Există, de asemenea, și un regulament al fiecărui bloc, dar și hotărârile Adunării Generale a Asociației. În cadrul acestei ședințe se decide angajarea, concedierea și salarizarea fiecărei persoane ce prestează servicii. Toți locatarii trebuie să participe și să decidă în acest sens, majoritatea fiind cea care va determina cele mai importante aspecte.

Cu cât contribuie fiecare proprietar la salariul unui administrator de bloc în 2025

Așadar, vorbim acum despre metoda de calcul prin care se determină cât va primi, la final de lună, administratorul unui bloc din București, în 2025. În primul rând, trebuie menționat ce anume influențează suma totală: cota-parte indiviză a garsonierei/apartamentului (este stipulată în actul de proprietate), numărul locuințelor din bloc, numărul și salariile stabilite ale angajaților prin decizia Adunării Generale, modalitatea de împărțire decisă în Adunarea Generală.

„Salariul este baza brută a cheltuielii. Salariul administratorului este o cheltuială comună, și atunci se repartizează pe criteriile la comun, adică pe cotă-parte indiviză. Trebuie consultat documentul respectiv, trebuie citit de către cine vrea să afle. Pot fi multe alte cheltuieli administrative. Intră tot ce ține de salariile personalului, cheltuieli consumabile, cheltuieli cu materiale, cheltuieli cu revizii”, explică Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, pentru FANATIK.

Luăm un caz concret al unui bloc din București, Sector 2, cu 72 de locuințe. Fiecare locatar, în funcție de tipul locuinței, adică garsonieră sau apartament cu 2, 3 sau chiar 4 camere, plătește o cotă-parte indiviză, stabilită în mod legal. Această cotă-parte indiviză reprezintă procentul din părțile comune ale blocului pentru care plătește o sumă prestabilită.

În cazul analizat de FANATIK avem costuri împărțite astfel:

– garsonieră cf. 2:56 de lei;
– garsonieră cf. 1: 93 de lei;
– apartament 2 camere: 102 lei;
– apartament 3 camere: 137 de lei;
– apartament 3 camere: 142 de lei;
– apartament 4 camere: 165 de lei.

Suma adunată de toate aceste locuințe pentru „salarii administrație” este de 8.232 de lei.

Salariu administrator de bloc în 2025. Cum se calculează

Există, desigur, și cazuri în care suma totală decisă în Adunarea Generală, adică totalul cheltuielilor alocate personalului, se împarte în mod egal fiecărei locuințe. Astfel, fiecare persoană, indiferent că stă într-o garsonieră sau într-un apartament cu 4 camere, va plăti aceeași sumă. Din cauza inechităților, această metodă se aplică în cazuri mai rare.

Pe lângă aceste sume plătite și stabilite în Adunarea Generală a Asociației, salariul unui administrator de bloc din București, în 2025, mai poate varia și în funcție de alți factori, printre care:

– numărul de locuințe;
– numărul de blocuri administrate;
– forma de angajare (contract de muncă sau PFA);
– experiență (de menționat că toți administratorii de bloc trebuie să aibă un atestat în acest sens).

În medie, salariul unui administrator de bloc mic, cu 10 – 20 de apartamente, este între 2.500 și 3.000 de lei brut pe lună, unul de bloc mediu, cu 20 – 40 de apartamente, între 3.000 și 4.000 de lei, iar unul de bloc mare, cu peste 40 de apartamente, între 4.000 și 6.000 de lei sau chiar peste. Există, de asemenea, și situații în care administratorii de bloc primesc salariu fix, dar și un bonus pentru citiri de apometre sau reparații diverse.

Cum pot cere explicații locatarii nemulțumiți sau doar curioși de cheltuieli

Orice locatar care consideră că plătește prea mult la întreținere sau că salariul administratorului blocului său este prea mare comparativ cu munca prestată are dreptul legal de a cere informații despre sume. Reamintim de Legea 196/2018, art. 18 alin 1 și 2, care prevede că orice proprietar poate cere explicații despre: cheltuielile asociației, bugetul de venituri și cheltuieli, salariile personalului, procesele verbale încheiate în cadrul Adunărilor Generale și contractele încheiate de asociație.

În cazul în care Asociația refuză să ofere aceste detalii, proprietarul poate întocmi o sesizare către primăria de sector la compartimentul pentru relații cu asociațiile de proprietari. În cazuri mai grave se poate sesiza inclusiv ANPC.

„Trebuie mers cu documentul respectiv la un specialist ca să afle ce plătește. Documentul ăla e ca o factură ca să înțelegem ce cuprinde ea. În primul rând, trebuie întrebat administratorul, acolo e sursa. El trebuie să răspundă la întrebări, ca să îl lămurească pe cetățean. Documentul trebuie întocmit în așa fel încât să înțeleagă orice om, fără să fie specialist. Trebuie ca informațiile să fie puse transparent ca să înțelegi ce plătești. Dacă acum viața e scumpă, nu înseamnă că e de vină o persoană, ci că așa este situația, sunt niște costuri, nu trebuie să înceapă să fabuleze. Întâi trebuie să învățăm să știm ce plătim”, mai susține expertul pentru FANATIK.