News

Ce salariu minim brut vor primi cei cu studii superioare în 2019

25.03.2019 | 11:44

Românii cu studii superioare primesc, în 2019, un salariu minim brut mai mare cu aproape 300 de lei decât anul trecut. Guvernul a luat această decizie, dar a impus și unele condiții și restricții pentru beneficiari. Noile salarii minime pe economie au fost aprobate de Guvern la finalul lui 2018.

Salariul minim brut pentru românii cu studii superioare se acordă în anumite condiții

Trebuie precizat, de la bun început, că nu toți românii cu studii superioare vor beneficia de salariul minim brut majorat. Beneficiarii trebuie să aibă cel puțin un an vechime și să lucreze în domeniul pentru care s-au specializat. De exemplu, un tânăr absolvent de Drept nu va primi majorarea dacă lucrează ca agent de pază sau DJ într-un club.

Iată ce spune, mai exact, legea: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu dată de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe lună, reprezentând 14.044 lei/oră”.

Ministrul Teodorovici a vorbit despre măririle de pensii și salarii.
Ministrul Teodorovici a vorbit despre măririle de pensii și salarii.

Vești bune pentru salariați și pensionari

La prezentarea proiectului de buget pe 2019, Ministrul Finanțelor a enumerat o serie de creșteri pentru bugetari, precum și pentru pensionari, reamintește Mediafax.

Creşterile pentru salariaţi:

– creşteri pentru bugetari (din creşterile prevăzute pentru perioada 2018-2022) +1/4

– creştere salariul minim 2.080 lei (mai mult cu 10%)

– vouchere de vacanţă 1.450 lei

– indemnizaţie de hrană 4.160 lei (2X2.080)

Creşteri pentru pensionari:

-creşterea punctului de pensie 1.265 lei (+15%)

-creşterea pensie minimă 704 lei (+10%)

„E foarte important de precizat că bugetul pentru pensii este pe excedent. A avut efect mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Azi avem un plus de 2,0% din PIB. Anul trecut când menţionam că Pilonul I de Pensii poate fi dus către o zonă care care să intre în pensie, că se poate face investiţie pentru ca Pilonul să devină atractiv. Pentru 2019 avem estimată la 34,9% deci sub 35%. Venituri sunt 42,37 miliarde lei”, a  spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Eugen Teodorovici a vorbit și despre deficitul bugetar. Este important de precizat că este o scădere, deficitul pe acest an e stabilit la 2,5%. Un deficit care poate fi menţinut dar este necesar un efort comun din parte MFP şi a altora pentru a merge pe reformă şi a aduce banii alocaţi din buget exact în zonele cu nevoie”, a adăugat ministrul.