News

Ce salariu va avea Dacian Cioloș ca europarlamentar. Câți bani va încasa pe lună în Parlamentul European

27.05.2019 | 12:08
Ce salariu va avea Dacian Ciolos ca europarlamentar Cati bani va incasa pe luna in Parlamentul European

Unul dintre candidații care va intra în Parlamentul European este Dacian Cioloș, liderul formațiunii PLUS. Dacian Cioloș va avea un salariu destul de bun pentru funcția de europarlamentar, conform datelor oficiale. Europarlamentarii beneficiază atât de o indemnizație lunară, dar și bani pentru diurnă sau șofer la dispoziție ori decontarea transportului, mai ales pentru cei care fac naveta de la București.

Ce salariu va avea Dacian Cioloș. În mână, va primi peste 6.000 de euro

Salariul unui europarlamentar poate ajunge până la maximum 8,750 de euro, iar la această sumă s-a ajuns din luna iulie a anului 2018. Nu e de mirare că mulți politicieni vor în Parlamentul European la astfel de salarii, la care se adaugă mulți alți bani, precum diurna și decontarea transportului (bilete de avion, bilete de tren, autobuz, tramvai etc).

Europarlamentarii nu aveau salariile atât de mari. Până în anul 2009, aceștia luau același salariu pe care îl primeau în parlamentele din țările lor. Acum, toți euroaleșii vor primi același salariu, și anume 8,700 de euro plus minus alte cheltuieli. Din salariul de 8,700 de lei se scad apoi taxele UE și alte contribuții, astfel că în mână un ales la nivel european va primi 6,820 de euro.

Dacian Cioloș a fost premierul României în anul 2016. Sursa foto: HEPTA.RO

Diurna în UE este de 320 de euro pe zi, iar în afara Uniunii de 160 de euro

Pe lângă cei 6,820 de euro, eurodeputații beneficiază de plata cazării la Strasbourg sau Bruxelles, în funcție de locul în care își desfășoară cea mai mare parte din activitate. Aceștia mai pot primi în plus 4,000 de euro pentru a-și putea face treaba, pentru biroul de europarlamentar cu toate costurile necesare, abonamentele la telefonia mobilă, Internet etc.

Diurna zilnică este de 320 de euro pe zi, iar pentru evenimentele care au loc în afara Uniunii Europene diurna este de 160 de euro. Totodată, sunt decontate toate cheltuielile de deplasare, în special cele făcute cu scopul de a participa la întrunirile cu grupurile politice sau la diferite evenimente de lucru.