Alegeri 2024

Ce șanse are cu adevărat Călin Georgescu la o victorie în turul II la alegerile prezidențiale? „Va fi o mobilizare ca pentru Iohannis în 2014”

Călin Georgescu a reușit să coalizeze în primul tur o mare parte din voturile suveraniștilor, însă pentru o victorie în turul secund trebuie să convingă și un alt tip de votanți
26.11.2024 | 18:33
Ce sanse are cu adevarat Calin Georgescu la o victorie in turul II la alegerile prezidentiale Va fi o mobilizare ca pentru Iohannis in 2014
Ce șanse reale are Călin Georgescu să triumfe în fața partidelor politice? Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu Diana Șoșoacă scoasă din cursa electorală, Călin Georgescu a reușit să mobilizeze și să adune cea mai mare parte a votului suveranist. Analizele post-electorale arată că, la alegerile de duminică, acest bloc de votanți a rămas constant, situându-se ca procent în jurul valorilor de 30-35%. Întrebarea care se naște este dacă aceste voturi îi vor fi suficiente lui Călin Georgescu pentru o victorie în turul secund sau dacă, din contră, acest lucru îi conferă un avantaj decisiv Elenei Lasconi.

Câte voturi îi poate aduce blocul suveranist lui Georgescu?

Dacă primul tur al alegerilor prezidențiale este câștigat de către candidații care reușesc cel mai bine să-și mobilizeze propriul electorat, o victorie în turul secund depinde de capacitatea de a atrage votanți din afara propriului electorat, votanții de centru, nehotărâții, cei ai altor partide, etc.. A fost strategia de imagine pe care George Simion, scăpat de concurența Dianei Șoșoacă, a etalat-o la dezbaterile electorale din primul tur, posibil ca pregătire pentru un tur secund împotriva lui Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Practic, cu cele 1,2 milioane de voturi, liderul AUR a fost spulberat de candidatul independent Călin Georgescu care a reușit să strângă voturile a 2,12 milioane de români. Practic, cele 3,4 milioane de voturi din polul suveranist, la care am adăugat cele 100.000 de voturi ale lui Terheș, au reprezentat la aceste alegeri puțin peste o treime din totalul de 9,4 milioane de votanți.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, într-o analiză post-electorală, spune că ascensiunea lui Georgescu s-a produs în interiorul acestui bazin electorat, cu un plus de 5 procente, adus de campania agresivă din online.

ADVERTISEMENT

„Bazinul electoral suveranist/naționalist este de 30-32%. Ascensiunea lui Călin Georgescu se produce în interiorul acestui bazin, e adevărat, cu un plus important de aproximativ 5 procente pe care îl putem pune pe seama celei mai agresive campanii de promovare în social-media concentrate pe termen foarte scurt (maxim 10 zile) din istoria electorală a României (poate chiar a regiunii). Miza pentru turul 2 este legată de abilitatea dlui Georgescu de a sări din acest bazin și de a atrage votanți care nu rezonează nici la discursul suveranist, nici la mantre tehno-spirituale cu iz de ‘cucu’”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

În primul său mesaj după victoria de duminică, Călin Georgescu a ieșit însă cu un mesaj tipic populist, cu valențe mistice, în care s-a adresat direct poporului român cu critici generale pentru partidele politice.

ADVERTISEMENT

“Victorie fără emoții pentru Lasconi”

Politologul Cristian Hrituc este de părere că Georgescu nu are șanse să obțină un procent semnificativ de voturi din afara bazinului suveranist, în timp ce pentru Lasconi va exista o mobilizare la nivelul întregii societăți și al partidelor politice, mobilizare care-i va aduce o victorie clară. Acesta spune că vom asista la o mobilizare ca în anul 2014, atunci când Iohannis l-a învins pe Victor Ponta în turul secund, asta deși pierduse în primul tur la o diferență de un milion de voturi.

„Nu cred că Georgescu poate câștiga. Poate strânge maxim bazinul suveranist de 30-35%, în care Elena Lasconi va câștiga fără emoţii. Nu trebuie să o judecăm în calculul electoral al partidelor, cu electoratele partidelor. Cred că aceasta este o premisă falsă. Știu că foarte mulți oameni sunt îngrijorați, că se uită la scorul PSD și s-ar gândi că ar putea fi o ipoteză ca aceștia să voteze Călin Georgescu.

ADVERTISEMENT

Cred că nu se va întâmpla și vom avea același tip de efect ca la Iohannis-Ponta, în turul II. Atunci, viitorul președinte a luat peste 6 milioane de voturi. A fost o mobilizare enormă, și practic va fi cam același tip de fenomen. Și atunci mulți își puneau problema de unde va lua Iohannis voturi în turul II, după ce în turul I Ponta avusese un scor foarte mare”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Cristian Hrituc.

Mai mult, acesta este de părere că este posibil să-l vedem pe Călin Georgescu părăsit de mulți dintre votanții săi, mai ales aceia care l-au votat fără să știe foarte bine cine este și ce poziții publice a adoptat în trecut. Un exemplu în acest sens l-am văzut marți la omul de afaceri Ștefan Mandachi, care a anunțat că nu-l mai susține pe Călin Georgescu, spunând că nu știa toate pozițiile publice ale acestuia cu privire la Uniunea Europeană, NATO sau Mareșalul Antonescu.

„Eu sunt convins că mulți care l-au votat pe Călin Georgescu se vor speria și nu-l vor mai vota în turul II. E posibil să aibă un scor mult mai mic pentru că au fost n-cazuri de oameni care l-au votat ca erou anti-sistem, ca o răzbunare, dar fără să-l cunoască deloc pe Călin Georgescu și cine este acest om. A fost un vot de frustrare. Acum când vor vedea cine este acesta, cred că mulți se vor speria. Zic că nu avem nicio emoție în turul II”, a mai precizat Cristian Hrituc.

Acesta subliniază că alegerea în turul II va fi una simplă date fiind pozițiile lui Georgescu cu privire la apartenența la UE sau NATO.

„Pentru orice om normal la cap care crede în valorile UE care își dă seama ce înseamnă protecția NATO mai ales în aceste vremuri dificile, cu război la graniță, nu cred că mai există loc de comparații și de analize, dacă sau nu Elena Lasconi știe situația din Orientul Mijlociu. Lasconi va trebui să-și aducă în jurul ei o echipă foarte bună, să discute cu oameni competenți, cu experiență și va putea fi un președinte rezonabil. E clar că există o singură opțiune pentru toți acei români care își doresc ca România să-și continue parcursul european din ultimii 30 de ani”, a mai precizat politologul, pentru FANATIK.

Ce se va întâmpla cu voturile PSD

Dacă PNL-ul lui Ilie Bolojan a anunțat deja că o susține pe Elena Lasconi, fără niciun fel de negociere, în turul secund, rămâne de văzut care va fi poziția oficială a social-democraților. După gestul de luni al lui Marcel Ciolacu, de a nu contesta pierderea locului secund în fața Elenei Lasconi, liderii PSD au ieșit marți cu mesaje ambigue. Sorin Grindeanu a părut mai preocupat de alegerile parlamentare de duminică, avertizând că „pot veni unii care să scadă pensiile”. La fel, au fost unii politicieni social-democrați care au precizat că îl vor vota pe Călin Georgescu în turul secund.

Politologul Cristian Hrituc este însă de părere că acestea sunt mai degrabă reacții emoționale, venite după înfrângerea surprinzătoare din primul tur. Analistul politic subliniază că social-democrații vor avea nevoie de un mesaj bine reglat pentru a transfera susținerea către lidera USR, cei care, până recent, erau principalul rival politic. Cel mai probabil, aceste mesaje de susținere vor veni după alegerile parlamentare, și vor veni și la presiuni externe.

„Momentan au fost și reacții emoționale. Să nu uităm că USR-ul a fost principalul adversar al PSD-ului. Avem acum frustrarea PSD-ului care a fost învins. Totuși, la nivel central, partidul va trebui să adopte o strategie foarte fină, din faptul că a existat o ură semănată între aceste partide și e greu să-ți mobilizezi votantul acum să o voteze pe Lasconi.

Va fi nevoie de mesaje adecvate, dar sunt sigur că o va susține pe Elena Lasconi – va fi o presiune din partea PES-ului, din partea cancelariilor străine. Asta pentru că Simion e mic copil pe lângă Călin Georgescu ca pericol. Nici măcar PSD-ul nu poate accepta un om care nu are nicio treabă cu realitatea”, a mai declarat, pentru FANATIK, politologul Cristian Hrituc.

Marți, invitat de la Digi24, deputatul PSD Daniel Zamfir, care inițial declarase că-l va vota pe Georgescu, a precizat că și-a schimbat părerea după ce a văzut din declarațiile lui Georgescu. Deputatul a subliniat că, după alegerile parlamentare, PSD va vota „cu siguranță, candidatul care menține România pe drumul european”.

În plus, sociologul Remus Ștefureac a subliniat faptul că, în primul tur, o treime din votanții lui Georgescu au fost tinerii cu vârste între 18-24 de ani, și doar 8% cei cu vârste de peste 65 de ani. Practic, din această perspectivă, migrarea electoratului PSD către Georgescu nu mai pare atât de evidentă.  „Mulți se uită înspre electoratul PSD, format mai ales din alegători vârstnici. În primul tur, dl. Georgescu a convins doar 8% dintre votanții cu vârsta de peste 65 de ani! Și 31% dintre votanții foarte tineri cu vârsta 18-24 de ani”, a subliniat acesta.

Surpriză și la parlamentare?

Alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, nu par să fi mutat atenția de la rezultantul șocant al alegerilor din 24 noiembrie, însă pentru partidele politice acesta este principala miză a alegerilor din această toamnă. Rămâne de văzut cum se va reconfigura Parlamentul după un scrutin în care nici PNL și nici PSD nu au candidați în turul secund la alegerile prezidențiale.

De ascensiunea lui Călin Georgescu pare a dori să profite Partidul Oamenilor Tineri, un partid înființat de fosta deputată AUR, Anamaria Gavrilă, partid promovat intens pe rețelele de socializare în ultimele zile. Politologul Cristian Hrituc susține că, în acest moment, orice divizare a votului extremist este benefică în a evita concentrarea acestor voturi într-un singur partid puternic. Acesta nu crede că putem asista la o surpriză asemănătoare și la alegerile parlamentare, adică să vedem un transfer masiv de voturi de la Georgescu la POT.

„Mi-e greu să cred că vor furniza o surpriză asemănătoare. Orice apariția a unui nou partid suveranist face ca partidele suveraniste să fie fărâmițată și să nu aibă o putere atât de mare concentrată în jurul unui singur partid.

Mi-e greu să cred că vor avea posibilitatea să ia 5% pentru că timpul rămas e destul de scurt și e posibil să nu fie suficient pentru a asigura un transfer masiv de voturi de la Georgescu către POT. Să nu uităm că e AUR, e partidul Dianei Șoșoacă unde sunt mult mai motivați. Poate, la limită, acest partid să intre cu 5%”, a mai precizat politologul Cristian Hrituc, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Vladimir Putin va respinge oferta de pace în Ucraina a lui Donald Trump....
Vladimir Putin va respinge oferta de pace în Ucraina a lui Donald Trump. Un magnat rus dezvăluie adevăratele planuri ale Moscovei
Rică Răducanu deplânge moartea lui Helmut Duckadam: ”Dumnezeu l-a trimis unde trebuie”
Rică Răducanu deplânge moartea lui Helmut Duckadam: ”Dumnezeu l-a trimis unde trebuie”
Răzvan Lucescu suferă de „boala” tatălui său. Și-a ieșit din minți
Răzvan Lucescu suferă de „boala” tatălui său. Și-a ieșit din minți
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Maurice Munteanu a răbufnit după rezultatele alegerilor parlamentare. „Credem că latina se trage...
Maurice Munteanu a răbufnit după rezultatele alegerilor parlamentare. „Credem că latina se trage din română și că apa livrează mesaje mistice!” Mesajul său pentru români s-a viralizat instant
Irina Fodor, după 14 ani de căsnicie cu Răzvan: “El gătește, asta nu...
Irina Fodor, după 14 ani de căsnicie cu Răzvan: “El gătește, asta nu înseamnă că stau ca o prințesă”. Cine face ”șmotru” în casă
Reacția lui Dan Negru după ce a văzut că Helmut Duckadam i-a distribuit...
Reacția lui Dan Negru după ce a văzut că Helmut Duckadam i-a distribuit o postare chiar înainte să moară: ”Acum am aflat, sunt blocat”
Extrema dreaptă, prezență puternică înaintea finalei prezidențiale din România. Politico: „Un candidat ultranaționalist...
Extrema dreaptă, prezență puternică înaintea finalei prezidențiale din România. Politico: „Un candidat ultranaționalist și pro-rus ar putea câștiga alegerile”
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a vândut cu 664.000 de euro un apartament în...
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a vândut cu 664.000 de euro un apartament în Germania. Are avere mai mare decât Călin Georgescu
Radu Mazăre, în Paradis. Fostul primar a scăpat de orice griji
Radu Mazăre, în Paradis. Fostul primar a scăpat de orice griji
Cum și-a împodobit casa Adelina Pestrițu. E UNIC ÎN ROMÂNIA: 'Fără fițe, pene...
Cum și-a împodobit casa Adelina Pestrițu. E UNIC ÎN ROMÂNIA: 'Fără fițe, pene și flori. Arată minunat'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
ȘOC TOTAL după RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-a SCHIMBAT CLASAMENTUL din PRIMUL TUR!
ȘOC TOTAL după RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-a SCHIMBAT CLASAMENTUL din PRIMUL TUR!
EXCLUSIV De ce ar fi murit Helmut Duckadam. Dezvăluiri de ultimă oră
EXCLUSIV De ce ar fi murit Helmut Duckadam. Dezvăluiri de ultimă oră
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la...
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Dan Negru, mesaj important pentru români! Ce comparație face cu anii ’90: „Frica...
Dan Negru, mesaj important pentru români! Ce comparație face cu anii ’90: „Frica noastră este mai mare. Cine a adus frica?"