Sport

Ce şanse are Simona Halep în faţa Serenei Williams? Pronosticurile specialiştilor Ubitennis, L’Equipe, The Times, The Guardian, prezenţi la Wimbledon, pentru FANATIK

13.07.2019 | 13:43
Ce sanse are Simona Halep in fata Serenei Williams Pronosticurile specialistilor Ubitennis LEquipe The Times The Guardian prezenti la Wimbledon pentru FANATIK

Simona Halep joacă astăzi, poate, cel mai important meci al carierei. Şi care va reprezenta o bornă uriaşă în cariera sas, în caz de victorie: finala Wimbşedon 2019 cu Serena Williams. Sigur, performanţa româncei este oricum uluitoare, în condiţiile în care iarba nu este una dintre suprafeţele sale preferate şi reprezintă a cincea finală de Grand Slam pe care Simona o joacă pe 3 suprafeţe diferite. Ceea ce spune enorm despre potenţialul şi realizările sale, în circuitul WTA.

Simona Halep o întâlneşte pe Serena Williams în al 11-lea meci direct, după ce nu a reuşit să o învingă decât o singură dată în celelalte 10 întâlniri. Meciul nu e dificil, ci e de-a dreptul infernal! Serena a jucat monstruos în optimi, cu Strycova, deşi a servit doar 4 aşi, şi bine cu Riske, în faţa căreia s-a impus în decisiv. Şi când spunem “bine”, o facem în condiţiile în care a servit 19 aşi într-un procentaj de numai 33% din primul serviciu.

Când se joacă Simona Halep - Serena Williams în finală la Wimbledon

FANATIK a solicitat ziariştilor europeni cunoscuţi şi respectaţi în tenisul mondial părerea despre şansele Simonei Halep în faţa Serenei Williams

FANATIK s-a aflat la Londra încă de înainte de începerea turneului, bifând astăzi, în ziua finalei, prima zi din a treia săptămână petrecută la Wimbledon. Am fost alături de Simona Halep pas cu pas, la fiecare antrenament, la fiecare meci, la fiecare conferinţă de presă. Am fost aici şi când Simona nu a vorbit, aşa cum s-a întâmplat la Media Day, dar am fost aici şi când Simona a transmis un mesaj pentru toţi românii: “Susţineţi-mă până la capăt!”

Astăzi, în ziua finalei, FANATIK vă va ţine la curent minut cu minut, pas cu pas, de dimineaţă până seara târziu, cu tot ceea ce se întâmplă la Wimbledon în finala Simonei cu Serena Williams. Până atunci însă, FANATIK a făcut un mic sondaj de opinie printre jurnaliştii importanţi prezenţi la Wimbledon, care au văzut multe Slamuri la activ, în încercarea de a vă prezenta modul în care văd finala de astăzi şi şansele Simonei la un al doilea Slam, pe care âl poate obţine cu o victorie la Serena Williams. Deşi am vorbit zilele trecute cu trimişii New York Times, iar alături de ei se află foarte mulţi jurnalişti americani de seamă, cu o uriaşă experienţă în tenis, am preferat ca acest mic sondaj să-l facem cu jurnalişti europeni, care nu sunt neapărat direct implicaţi; pe principiul că orice american o vede şi o vrea pe Serena campioană de Grand Slam pentru a 24-a oară, un record care atârnă greu de gâtul Serenei la nivelul presiunii, ţinând cont că a ratat titlul atât la Wimbledon, cât şi la US Open, în 2018, în finale pierdute la Kerber, respectiv Osaka.

 

Pronosticurile Ubitennis, L’Equipe, The Times, The Guardian pentru FANATIK

  • Ubaldo Scanagatta – jurnalist italian UBITENNIS cu peste 40 de ani de experienţă în tenis, unul dintre cei mai vechi şi respectaţi ziarişti de tenis, autorul ultimului “viral” cu Roger Federer la Wimbledon – vezi video mai jos, după meciul elveţianului cu italianul Berrettini.

“Serena are toate atuurile în meciul ăsta: are 9-1 la directe cu Simona, care nu a bătut-o decât la Singapore, în grupe, după care a pierdut finala contra Serenei. În plus, se joacă pe iarbă care este o suprafaţă mai prietenoasă pentru Williams, decât pentru Halep. Singurul avantaj al Simonei este că are capacitatea să o alerge mai mult pe teren pe Serena decât alte jucătoare. Trebuie să încerce să-şi creeze un avantaj din acest atu pe care îl are. Iar dacă finala va deveni o luptă ce se va duce aproape spre două ore, atunci cred că Simona va deveni favorită. Acum, Serena este şi trebuie considerată a fi favorită. Şi dacă Simona nu va duce meciul dincolo de o oră şi jumătate, o văd pe Serena câştigătoare. Cu cât finala va dura mai mult, cu atât şansele Simonei Halep cresc. Glumind, e o veste bună pentru voi, românii, că eu o văd favorită pe Serena. Şi de Berrettini am zis că nu va pierde cu Federer chiar cu 6-1, 6-2, 6-2 şi fix ăsta a fost scorul de a râs şi Roger :)”

 

  • Clementine Blondet – expertul pe tenis al L’Equipe, prezent la Wimbledon

“Cred că şansele Simonei Halep în finală depind de serviciul Serenei. Dacă Williams va servi la cel mai înalt nivel, Simonei îi va fi extrem de greu să returneze. Dacă însă serviciul nu va funcţiona pentru Serena, atunci şansele Simonei cresc. Halep a făcut un meci foarte solid în semifinale cu Svitolina, cu foarte multe lovituri câştigătoare şi extrem de puţine erori neforţate. Simona trebuie să prelungească punctele, să o “alerge” pe Serena, să aibă rally-uri cât mai lungi. Serena se află într-o formă mult mai bună ca la Roland Garros, dar cu siguranţă nu-i plac punctele lungi. Dacă Halep reuşeşte asta, are şanse mult mai bune în finală”

  • Stuart Fraser – specialist tenis la The Times

“Sigur că toată lumea o vede pe Serena mare favorită. Dar, din experienţele trecutului, de fiecare dată când Serena a fost atât de aproape de titlul 24, recordul pe care şi-l doreşte cu atâta ardoare, presiunea şi-a spus cuvântul. Ce e important din meciurile lor de până acum este că Simona a bătut-o o dată, aşa cum a spus şi Serena la conferinţă. Dacă ar fi fost 9-0 la meciurile directe, atunci Serena ar fi fost ca un munte de necucerit pentru Simona. Dar a bătut-o o dată, chiar dacă au trecut mulţi ani înainte. E adevărat că a avut un an mai greu, după despărţirea de Darren, dar a arătat un tenis grozav la Wimbledon. Nu e favorită, dar are şansa ei în finală!”

“Dacă Serena va juca precum în semifinale, cu Strycova, va câştiga cu uşurinţă finala, oricât de bună şi de luptătoare ar fi Simona. Dacă însă Serena va juca precum în sfertul cu Riske, atunci va fi o cu totul altă desfăşurare a meciului. Atunci Williams a fost nervoasă, deloc stăpână pe serviciu, nu s-a mişcat pe teren cu uşurinţă. Şi-a arătat vârsta în meciul cu Riske. De obicei însă, marii campioni, aşa cum este şi ea, găsesc resurse formidabile în final de turneu pentru a da ce e mai bun. Totuşi, la Serena, s-a resimţit presiunea titlului şi la US Open şi la Wimbledon, anul trecut. Serena se schimbă de la zi la zi, aşa cum singură spunea zilele trecute. Aşa este ea construită. Versiunea cea mai bună a Serenei Williams ar câştiga în faţa oricui, nu doar a Simonei Halep. Cred că va câştiga, dar nu am siguranţa că o va face”

  • Adrian Ţoca treizecizero.ro, sosit la Wimbledon în săptămâna a doua, cu foarte multe turnee de Grand Slam văzute de la faţa locului în ultimii ani şi care are o imagine completă a Simonei Halep la Marile Slamuri

“Şansele Simonei sunt mai bune decât în majoritatea meciurilor lor recente. Aș merge până într-acolo încât să spun că meciul este aproape 50-50, și va fi decis în favoarea celei care va executa mai bine la ora meciului. Și sunt destule motive rezonabile să credem că Simona poate fi aceea. Simona a făcut până acum un turneu fantastic, depășind adversare foarte grele pentru fiecare tur și ajunge în finală testată, motivată, cu un joc la un nivel foarte înalt, și cu multă încredere luată din victorii sonore. Ceea ce nu știm exact dacă este cazul pentru Serena, al cărei traseu aduce oarecum cu cel de anul trecut de la Wimbledon. Atunci, Serena a avut, ca și anul acesta, un drum spre finală în care nu a fost tocmai încercată, iar în finală a fost învinsă clar de o Angelique Kerber care nici măcar n-a trebuit să joace la un nivel înalt. 

E o finală de Grand Slam, sunt mulți factori care pot juca un rol important. Poate Serena va fi iar apăsată presiunea recordului pe care-l urmărește – și am văzut în ultimii ani că a devenit ceva mai vulnerabilă în finalele de Slam. Sau poate Simona va resimți și ea diferit atmosfera unei finale la Wimbledon. Dar odată ce emoțiile vor fi calmate, cred că tenisul Simonei din acest moment o recomandă drept o adversară foarte grea pentru Serena. Meciul lor de la Australian Open e o bună indicație pentru ce fel de tenis ar trebui să ne aștepte sâmbătă; Simona a făcut acolo pași mari, întorcând un meci pe care Serena îl jucase impecabil preț de un set și jumătate. 

E o finală a celor mai bune două jucătoare din lume din ultimii cinci ani. E o ocazie glorioasă pentru Simona, un meci cu care nu te întâlnești mereu, cu cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor. Iar o victorie îi poate rescrie povestea carierei în feluri pe care nici nu ni le închipuim acum. “