News

Ce șanse mai are o alianță PNL-PSD. Rareș Bogdan și Sorin Grindeanu despre culisele negocierilor

Rareș Bogdan susține că este mai ”ușor” de constituit o majoritate alături de PSD, însă poziția lui Florin Cîțu ar putea încurca negocierile. Lucru susținut și de Sorin Grindeanu, care spune că PSD nu va susține un guvern condus de Cîțu.
08.11.2021 | 13:51
Ce sanse mai are o alianta PNLPSD Rares Bogdan si Sorin Grindeanu despre culisele negocierilor
ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan a precizat, luni, că speră la o soluție pentru a putea stabili un guvern și menționează că este mai ”ușoară” o majoritate alături de PSD. Însă ceea ce poate opri orice negociere este situația lui Florin Cîțu, care nu vrea să renunțe la ideea de a fi premier. La rândul său, prim vice-președintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că partidul său nu îl va accepta pe Florin Cîțu pentru poziția de premier, dând ca exemplu moțiunea de cenzură votată contra acestuia.

Rareș Bogdan despre șandele unei alianțe PNL-PSD

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat luni că liberalii poartă negocieri cu cele două formațiuni cu care ar putea obține o majoritate – USR și PSD.

ADVERTISEMENT

El a precizat că, acum, calculele arată că ar fi mai ușor de strâns o majoritate cu PSD. „Pentru țară trebuie să treci peste orice”, și-a justificat Rareș Bogdan poziția.

Rareș Bogdan nu vrea ca PNL să renunțe la Ministerul Justiției

Totodată, el a precizat că PNL dorește să aibă Ministerul Justiției într-o viitoare guvernare, angajându-se că va continua reformele.

ADVERTISEMENT

”Putem vorbi de reforma Constituției, de reforma administrativ-teritorială. Dar există linii roșii pentru PNL – reforma justiției este pentru noi un punct nodal, nu vom opri reforma. Vom propune un ministru al justiției acceptat de populație (…) Sunt câteva linii roșii indiferent de cu cine vom face acest guvern”, a precizat Rareș Bogdan.

”Consider că justiția trebuie să garantăm că va fi independentă”, a adăugat Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PNL vrea ca UDMR să aibă 2-3 ministere

Acesta a adăugat că, în eventualitatea unei majorități parlamentare cu PSD, liberalii doresc ca UDMR să fie în guvern cu 2-3 ministere.

”Cel mai important lucru pentru țară este să avem un guvern în 2-3 săptămâni (…) Sigur că Florin Cîțu are dreptul la părerea lui. Cred că e bine să luăm o decizie cât mai repede. PNL va da premierul, așa cum este absolut firesc, deși numele este exclusiv apanajul președintelui (…) Fiecare dintre ei își vor expune punctele de vedere. Mie îmi va face plăcere ca până la finalul săptămânii să avem un guvern”, afirmă Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu: PSD a votat pentru realizarea unei coaliții cu PNL

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a declarat, luni, că în Consiliul Politic Național liderii PSD au votat în favoarea coaliției guvernamentale cu PNL, dar a afirmat că PSD refuză să-l aibă ca premier pe Florin Cîțu.

”Actualele județe sunt prea mici (…) O discuție serioasă despre Constituția din 1990, poate fi făcută între parteneri serioși (…) Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern alături de Partidul Social Democrat”, a mai adăugat Grindeanu.

Grindeanu a mai declarat că liderii PSD și-au dat acordul pentru formarea unei echipe care să elaboreze un proiect de revizuire a Constituției, echipă care să fie condusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Acesta din urmă a dat ca exemplu de o posibilă modificare a Constituției prin introducerea unei noi modalități de organizare a autorităților locale, respectiv a regiunilor. De asemenea, Grindeanu a dezvăluit și care sunt măsurile cerute de PSD pentru a intra la guvernare.

ADVERTISEMENT