News

Ce șanse sunt ca noul coronavirus să ajungă în România. Medicul Alexandru Rafila a dezvăluit cum se răspândește și care sunt simptomele. EXCLUSIV

22.01.2020 | 14:04
Ce sanse sunt ca noul coronavirus sa ajunga in Romania Medicul Alexandru Rafila a dezvaluit cum se raspandeste si care sunt simptomele EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, spune că în prezent posibilitatea ca noul coronavirus să ajungă în Europa este moderat. Autoritățile din România intenționează să cumpere camere cu termoviziune, ce identifică persoanele care au febră, și să le monteze în aeroporturi.

Cât de expuși sunt românii la noul coronavirus

Contactat de FANATIK, medicul Alexandru Rafila a explicat care sunt șansele ca virusul care a făcut deja ravagii în China să ajungă în România. „În prezent, posibilitatea transmiterii la nivel european este cu risc moderat pe apariția unui caz.

ADVERTISEMENT

Sigur, în funcție de capacitatea noastră, dar și de șansa de a identifica o persoană infectată, atunci poți să fii tratat, izolat și nu se duce infecția mai departe. Dacă totuși persoana vine în perioada de incubație, trebuie să existe capacitate de diagnostic și bineînțeles pentru tratament”, spune medicul.

Care sunt primele simptome ale acestei boli

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că acest virus are aceleași simptome ca orice gripă: Primele simptome sunt cele ale unei infecții respiratorii, asemănătoare cu gripa, ascensiune febrilă, un sindrom respirator, dificultate la respirație și tuse.

ADVERTISEMENT

Boala a înregistrat până acum cazuri medii și ușoare, dar alerta este legată și de posibilitatea ca în cursul evoluției și transmiterii interumane, gravitatea bolii să crească”.

Ce măsuri de precauție trebuie să aibă în vedere românii

Totodată, Alexandru Rafila a explicat și cum pot cetățenii să se ferească de acest virus: Simptomele pe care trebuie să le aibă un pacient sunt strict legate de contextul epidemiologic.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fie o persoană care a venit din China sau a avut contact în timp ce se afla acolo cu o persoană care prezenta o infecție respiratorie. În momentul de față, virusul nu s-a globalizat încât să putem să discutăm infectarea oricărei persoane”.

Nu orice gripă și răceală este coronavirus

Alexandru Rafila sfătuiește cetățenii să nu intre în panică de la o simplă răceală sau gripă: Acum, dacă cineva face o gripă, o răceală, nu trebuie să se gândească că e infectat, că a luat coronavirusul. Coronavirusul se transmite prin contact direct, apropiat, la fel ca și gripa. Măsurile de precauție sunt la fel.

ADVERTISEMENT

Vaccinul antigripal care a fost distribuit anul acesta nu te ferește și de coronavirus. Nu există în acest moment un vaccin pentru acest virus”.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat în China și măsurile autorităților

Ministerul Sănătății urmează să revină cu informații privind întregul set de măsuri pentru combaterea coronavirusului din China.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenției de presă Reuters.