News

Ce școli profesionale există în Romania. Unde vor merge elevii de clasa a VIII-a care nu obțin media 5 la evaluare și nu pot face liceul

16.08.2019 | 10:15
Ministerul vrea ca elevii mai slabi să meargă la școlile profesionale. Sursa foto - facebook

FANATIK te pune la curent cu ce școli profesionale există în Romania după ce Ministerul Educației ar putea decide ca elevii care intră anul acesta în clasa a VIII-a și vor obține sub 5 media la Evaluarea Națională să fie obligați să meargă în acest timp de învățământ. Această inițiativă a fost lansată de fostul ministru, Ecaterina Andronescu, care a afirmat că tot mai multe firme solicită locuri în școlile profesionale unde să-și poată forma viitorii angajați.

Ce școli profesionale există în Romania

De altfel, de câțiva ani buni se discută despre o posibilă reformare a sistemului de învățământ profesional, implicit despre cum poate deveni acesta mai atractiv pentru tineri. Conform unor date oficiale, trei din cinci copii care au intrat în clasa I în 2007 n-au luat BAC-ul anul acesta. Mai mult de atât, prea puțini dintre cei care revin să dea examenul reușesc să-l treacă și, eventual, să intre la o facultate.

Sunt statistici care arată clar și că șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 16,2%, fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un argument solid pentru dezvoltarea învățământului profesional în România. Miza este una cât se poate de simplă – integrarea tinerilor pe care învățământul teoretic nu-i pregătește suficient pentru a se descurca în viață. Totuși, înscrierea într-o școală profesională trebuie să reprezinte o alegere, nu o obligație.

Ce școli profesionale există în Romania. Școli profesionale
Școlile profesionale trebuie regândite conform specialiștilor. Sursa foto – facebook

Unde vor merge elevii de clasa a VIII-a care nu obțin media 5 la evaluare și nu pot face liceul

Practic, conform anunțului făcut de Ministerul Educației, într-o școală profesională se junge doar pentru că elevul nu a ținut pasul cu majoritatea, ceea ce trebuie să recunoaștem ar induce o reputație proastă acestor unități de învățământ. Mai mult de atât, statul trebuie să găsească o soluție și pentru costuri. Deocamdată plătim cam aceiași bani, adică 5.384 de lei pentru un elev înscris la un liceu teoretic versus un elev înscris într-o școală profesională, 5.896 de lei, deși cel din urmă are nevoie de acces la tot felul de utilaje și materiale.

Și cadrele didactice fug de repartizarea la o școală profesională în condițiile în care specialiștii spun că o asemenea idee va duce la decalaje între elevii din urban versus rural. „Sistemul de educație este incredibil de inechitabil. Elevii din rural nu beneficiază de aceleași condiții și resurse ca cei din urban. Așadar, statul îi privează de dreptul la educație de calitate pe parcursul celor 8-9 ani de școală și, apoi, tot statul le decide viitorul – la școala profesională!“, explică Liliana Romaniuc, președintele Asociației Române de Literație