Fotbal intern

Ce scria Adrian Păunescu după magicul Benfica – U Craiova 0-0: “Lisabona sună ocupat!” Video+Foto

06.04.2019 | 16:18
Ce scria Adrian Păunescu după magicul Benfica - U Craiova 0-0

Universitatea Craiova sărbătoreşte, sâmbătă, 36 de ani de la semifinala cu Benfica. Pe 6 aprilie 1983, “Ştiinţa” juca în careul de aşi al Cupei UEFA, iar fanii din Bănie visau cu ochii deschişi la marea finală. După două zile, Adrian Păunescu semna un editorial de excepţie în săptămânalul “Flacăra”.

Ce scria Adrian Păunescu după Benfica – U Craiova 0-0

“Ne apropiem, aproape fără să ne dăm seama, de o mare, incredibilă performanţă. Va trebui să ne păstrăm calmul, va trebui să fim lucizi şi s-o şi realizăm, fără îndoială. Dar sub ochii noştri şi, mai exact, sub urechile noastre, ale celor de acasă, Universitatea Craiova, învinsa Federaţiei Române de Fotbal şi a CNEFS, în istorica partidă cu Minerul Certej, printr-o ruşinoasă manevră de culise, despre care nu vom uita să vorbim, până când resorturile ei se vor dezvălui întrutotul, spre a nu se mai petrece niciodată aşa ceva împotriva valorilor, se întoarece de la capătul Europei cu un 0-0 obţinut în faţa excepţionalei formaţii Benfica Lisabona. 

Scriem, de la orele 2 noaptea în redacţie, presaţii de împrejurarea că nici măcar telefoanele internaţionale nu mai cuplează cu Lisabona. Lisabona sună ocupat, domnilor, şi ăsta e semn rău pentru adversarii noştri. Lisabona sună ocupat, pentru că nişte oameni admirabili, nişte sportivi valoroşi, nişte români, bine chemaţi spre fapte, de conducerea colectivităţii doljene în care trăiesc, au făcut să amuţească telexurile, să tacă babele rău proorocitoare şi să se uite la cea până şi duşmanii de până mai ieri ai Craiovei. 0-0 cu Lisabona este un rezultat cel puţin la fel de important, dacă nu chiar mai important, datorită caracterului oficial al meciului, dar să zicem la fel de important ca 0-0 pe Wembley cu Anglia. Acest 0-0 propulsează şi mai sus fotbalul românesc şi nişte nepicepuţi ar mai putea rata, de acum încolo, fixarea acestui fotbal pe o orbită într-adevăr competitivă. Nu m-am dus la Lisabona, pentru că am fost ocupat să văd ce mai pătimeşte Rapidul prin Divizia B. La Craiova, însă, voi merge, şi cu cenaclul, şi cu inima”, scria Adrian Păunescu după Benfica – Universitatea Craiova 0-0, într-u editorial intitulat “Mulţumim, Craiova, oraş european”.

Ce scriau Adrian Păunescu şi Ovidiu Ioaniţoaia după magicul Benfica - U Craiova 0-0
Ce scria Adrian Păunescu după magicul Benfica – U Craiova 0-0

Dialogul între Adrian Păunescu şi Ovidiu Ioaniţoaia, trimis special al ziarului “Flacăra” la Lisabona

Adrian Păunescu: Cum a fost, Ovidiu?

Ovidiu Ioaniţoaia: Nemaipomenit! Nu ne revenim! Era să murim acolo!

A.P.: Care au fost cei mai buno?

O.I.: Toţi. În primul rând Cămătaru şi Ciupitu

A.P.: Bine, perfect. Hai dictează repede, că ne costă mult. Noapte bună!

Ce scriau Adrian Păunescu şi Ovidiu Ioaniţoaia după magicul Benfica - U Craiova 0-0
Ce scria Adrian Păunescu după magicul Benfica – U Craiova 0-0

Cronica meciului Benfica – U Craiova, scrisă de Ovidiu Ioaniţoaia

“Jucând ca o mare echipă, în niciun fel complexată de numele adversarilor şi de faima unei formaţii care are în palmares două Cupe ale Campionilor Europeni, Universitatea Craiova a izbutit un foarte preţios şi meritat 0-0 la Lisabona, prin acest egal campioana unei mari iubiri ajungând la un singur gol, cel pe care-l sperăm marcat la Craiiova, de finala Cupei UEFA, şi înregistrând astfel, fără dubii, cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. Deşi a atacat partida cu Benfica în condiţii dificile, fiind lipsită de doi dintre componenţii ei de bază, Balaci şi Ştefănescu, deşi a avut de înfruntat una dintre marile ‘firme’ ale Europei, deşi a trebuit să suporte presiunea psihică a unui stadion arhiplin care nu s-a sfiit nici s-o fluiere la început, nici s-o aplaude la sfârşit, Universitatea Craiova a lăsat o impresie deosebită, făcând un pas important spre marea finală”, îşi începea Ovidiu Ioaniţoaia cronica meciului de la Lisabona.

U Craiova sărbătoreşte 36 de ani de la semifinala cu Benfica. Egal alb pe “Estadio da Luz”

În urmă cu 36 de ani, Universitatea Craiova juca manşa tur a semifinalelor Cupei UEFA, cea mai importantă performanţă a fotbalului românesc la nivel de cluburi de până atunci. “Ştiinţa” făcuse victime cu nume până în acea fază a competiţiei. Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserslautern erau echipele care se înclinaseră în faţa oltenilor.

6 aprilie 1983 este una dintre zilele speciale pentru fanii Universităţii Craiova. Turul a fost unul asemănător cu cel jucat împotriva lui Kaiserslautern. Portughezii au atacat în valuri, însă toate acţiunile echipei antrenate de Sven-Goran Eriksson erau stopate de apărarea oltenilor. La finalul celor 90 de minute, Benfica trebuia să se mulţumească cu 0-0 şi privea cu teamă spre returul din Bănie. În precedentele meciuri europene jucate acasă, U Craiova câştigase de fiecare dată.

Rodion Cămătaru l-a cucerit pe Eugen Barbu

Chiar dacă nu a marcat, Rodion Cămătaru a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei antrenate de Constantin Oţet. Prezenţele din atac le-a alternat cu cele în defensivă, iar travaliul atacantului nu trecea neobservat. După ce fusese făcut “Haplea în chiloţi” de Eugen Barbu, la finalul unui meci ale echipei naţionale, romancierul, cunoscut şi ca un mare jurnalist sportiv, i-a apreciat prestaţia din meciul cu Benfica şi şi-a cerut scuze.

Întors la Bucureşti, după deplasarea de la Lisabona, Eugen Barbu scria un editorial impresionant în ziarul “Informaţia Bucureştiului”. Articolul era intitulat “M-ai învins, Rodioane!” şi era forma prin care cunoscutul romancier îşi cerea iertare pentru felul în care l-a numit.

Benfica: Bento – Pietra, Humberto Coelho (căpitan), Bastos Lopes, Alvaro, Carlos Manuel, Sheu (55 Nene), Alves, Chalana, Diamatino, Filipovic
Universitatea Craiova: Lung (căpitan) – Negrilă, Tilihoi, Ciupitu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (77 Dumitru), Irimescu (56 Beldeanu), Geolgău – Crișan, Cămătaru

Calificarea în finală, ratată în Bănie

Pe 20 aprilie 1983, “Centralul” din Craiova a fost neîncăpător pentru manşa retur a semifinalei. Chiar dacă meciul începea la ora 16:00, fanii, veniţi din întreaga Oltenie şi nu numai, au ajuns în tribune încă de la primele ore ale dimineţii. Chiar dacă jucau un meci capital, fotbaliştii “Ştiinţei” nu au avut linişte. În dimineaţa meciului, Ilie Balaci şi colegii lui alergau prin oraş pentru a le da bilete profesorilor. În plus, fotbaliştii Universităţii Craiova erau obosiţi după victoria cu Italia, scor 1-0, din preliminariile pentru EURO 1984.

La 16:14, stadionul “Ceantral” din Craiova era ca un vulcan. Ilie Balaci a deschis scorul cu o execuţie magistrală din lovitură liberă. Era minutul 14, iar oltenii simţeau că finala este aproape. Rodion Cămătaru a ratat şansa să marcheze pentru 2-0 şi oltenii intrau în avantaj la cabine. În minutul 53, Zoran Filipovic marchează şi Benfica era echipa care mergea în finală. Momentul de cotitură a venit cu un sfert de oră înainte de finalul meciului. Zoli Crişan şuta de la distanţă, însă mingea lovea bara transversală. Totul era terminat pentru U Craiova, care rata fără să piardă, calificarea în finala. După meci, oficialii clubului au măsurat bara, care era cu 3 centimetri mai jos.