News

Ce scrie în fișa postului Laurei Codruța Kovesi, noul procuror șef al Parchetului European: inteligență superioară, integritate

19.09.2019 | 13:53
Ce scrie in fisa postului Laurei Codruta Kovesi noul procuror sef al Parchetului European inteligenta superioara integritate
Laura Codruța Kovesi este noul procuror șef al Parchetului European. Sursa foto: digi24.ro

Consiliul Uniunii Europene a votat pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi ca șef al Parchetului European, astfel că este doar o chestiune de timp până când fosta șefă a DNA va prelua în mod oficial această funcție. În plus, Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în procesul de numire i-a acordat la rândul său aviz pozitiv româncei.

Ce scrie în fișa postului Laurei Codruța Kovesi

În calitate de procuror șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi va avea competența de a cerceta, de a urmări și de a trimite în judecată autorii și coautorii unor infracțiuni menite să aducă atingere bugetului UE. Mai concret, este vorba despre fraudă, corupție, spălare de bani și fraudă transfrontalieră în materie de TVA. În plus, Kovesi va putea controla modul în care sunt folosite fondurile europene, o problemă ridicată tot mai des când vine vorba despre țara noastră.

Totodată, pe lângă aceste atribuții, fișa postului îi impune fostei șefe a DNA să dea dovadă de integritate, de inteligență superioară și, bineînțeles, să fie punctuală. De remarcat este faptul că procurorul european poate solicita ridicarea imunității parlamentarilor dintr-un stat membru UE, în cazul în care aceștia au comis fapte de natură să prejudicieze interesele financiare ale Uniunii Europene.

În calitate de procuror șef al Parchetului European, Kovesi va putea controla fondurile europene. Sursa foto: g4media.ro
În calitate de procuror șef al Parchetului European, Kovesi va putea controla fondurile europene. Sursa foto: g4media.ro

Dan Barna, mesaj de susținere pentru Laura Codruța Kovesi

Vestea că Laura Codruța Kovesi este la un pas de numirea în funcția de procuror șef al Parchetului European, chiar dacă Guvernul i-a impus Ambasadorului României să voteze împotrivă, a fost primită cu mult entuziasm de partidele aflate în Opoziție. Este și cazul USR, care, prin vocea liderului său, Dan Barna, proclamă astfel „victoria împotriva corupției”.

Corupția va fi înfrântă! În urmă cu un an și după hărțuieli necontenite, Liviu Dragnea își impunea voința și reușea să o îndepărteze pe Laura Codruța Kovesi de la DNA. Atunci când președintele Iohannis a semnat decretul de revocare eram în timpul campaniei de strângere de semnături pentru inițiativa #farapenali. A fost unul dintre momentele care ne-au întârit hotârârea să nu dăm înapoi niciun milimetru. “Corupția poate fi înfrântă”, a spus atunci doamna Kovesi.

Ea a spus-o de la DNA, noi am spus-o din stradă. Așa am ajuns un milion semnături pentru #farapenali. Laura Codruța Kovesi este un om cu o misiune: dreptatea. USR și PLUS i-au fost alături anul trecut și îi sunt și azi să-și ducă, până la capăt, misiunea. O vom susține să obține mandatul de procuror european, cu regretul că, fără ea, lupta anticorupție din România se întoarce la vameșii care iau șpagă 70 de euro. Da, s-a întâmplat zilele astea! Kovesi va continua să lupte pentru dreptate la nivel european. Cu sprijinul nostru necondiționat”, a declarat Dan Barna.