News

Ce scrie Politico despre cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din mai. Cine sunt „primarul, jurnalista, fostul spion, actrița și fostul preot”

Alegerile prezidențiale din mai pot schimba orientarea țării, iar un candidat de extremă dreapta ar destabiliza relațiile cu UE și SUA, scrie Politico.
24.03.2025 | 10:30
Ce scrie Politico despre cei 11 candidati la alegerile prezidentiale din mai Cine sunt primarul jurnalista fostul spion actrita si fostul preot
Elena Lasconi, George Simion, Nicușor Dan, Crin Antonescu și Victor Ponta, descriși de Politico. Ce se scrie despre candidații la alegerile prezidențiale din mai. Sursa foto: Colaj Fanatik, Facebook
ADVERTISEMENT

Alegerile prezidențiale din mai pot schimba orientarea țării dacă un candidat radical va câștiga scrutinul din luna mai, scrie Politico. Site-ul de știri atrage atenția că o victorie a unui candidat de extremă dreapta ar pune presiune pe Bruxelles și ar apropia Bucureștiul de viziunea „America First” promovată de Donald Trump.

Politico, despre alegerile prezidențiale din mai: „Ar putea destabiliza relațiile cu UE și SUA”

Scrutinul din luna mai va fi reluat după ce instanța supremă a anulat alegerile precedente, invocând nereguli grave. În centrul controversei se află ultranaționalistul Călin Georgescu, suspectat că a primit sprijin financiar nedeclarat și promovare online din surse obscure. Politico notează că autoritățile au cerut reluarea procesului electoral tocmai pentru a evita interferențele externe, în contextul în care România este un aliat cheie al NATO și vecin direct cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Georgescu se numără printre candidații excluși de autorități, după ce a încălcat regulile campaniei trecute, notează jurnaliștii străini. Alături de el, a fost respinsă și Diana Șoșoacă, europarlamentar de extremă dreapta, interzisă pe motiv că ar periclita poziția României în Uniunea Europeană. Alți candidați n-au reușit să adune cele 200.000 de semnături necesare, o condiție esențială pentru intrarea în cursă.

Candidații la alegerile prezidențiale, descriși de Politico

În cursă au mai rămas 11 nume, iar întrebarea principală este cine va reuși să atragă electoratul lui Călin Georgescu. Candidații sunt cât se poate de diverși: de la foști premieri și primari la actori, jurnaliști și oameni care au lucrat în structurile secrete. Printre cei mai vizibili se află Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, care candidează ca independent, deși a fost fondatorul USR. Politico scrie că el a intrat în politică pentru a proteja patrimoniul și spațiile verzi ale Capitalei.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă a spectrului politic se află Crin Antonescu, sprijinit de PSD, PNL și UDMR. Fost președinte interimar, el încearcă să revină în prim-plan după o lungă pauză politică. O altă figură cunoscută este Victor Ponta, fost premier social-democrat, achitat în dosarele de corupție și prezent acum ca independent. Ponta mizează pe simpatia celor care l-au susținut pe Georgescu, dar și pe o campanie „anti-sistem”.

Elena Lasconi, la alegerile prezidențiale: „Este o prezență puternică”

Elena Lasconi, fosta jurnalistă și actual primar USR la Câmpulung, este o prezență puternică în cursă. A ajuns în turul doi la alegerile anulate și a declarat că vrea să aducă „normalitatea” în politică. Într-o competiție unde extrema dreaptă are mai mulți reprezentanți, George Simion, liderul AUR, rămâne un nume important. El a fost interzis în Republica Moldova și Ucraina din cauza pozițiilor sale radicale, a amintit Politico.

ADVERTISEMENT

Nu lipsesc candidații atipici. Lavinia Șandru, fostă jurnalistă și actriță, încearcă o revenire politică, în timp ce fostul spion Silviu Predoiu intră în joc susținut de un partid mic. Cristian Terheș, fost preot, cunoscut pentru declarații controversate împotriva femeilor transgender și a vaccinării, candidează cu sprijinul conservatorilor europeni.

ADVERTISEMENT

John Ion Banu, românul pasionat de arme

Lista e completată de John Ion Banu, un român stabilit în SUA, pasionat de arme și susținător al pedepsei cu moartea pentru corupți, dar și de Daniel Funeriu, fost ministru al educației. Acesta are un doctorat în chimie şi a lucrat în Franţa, Statele Unite, Japonia şi Germania.

În cursa pentru președinția României mai luptă și Sebastian Popescu, un medic veterinar, care a fondat două site-uri de știri. De asemenea, acesta a creat Partidul Noua Românie. El s-a decis să lupte pentru scaunul de la Cotroceni, susținând reforma sistemului de sănătate de la noi din țară. De asemenea, îmbunătățirea educației și promovarea unei dezvoltări economice durabile, sunt alte dorințe ale acestuia.