News

Ce scrie presa internațională despre șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

31.03.2019 | 14:30
Ce scrie presa internationala despre sansele Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European

Presa internațională alocă spații largi unor articole despre șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. „Le Repubblica”, „Le Monde” și „The Economist” subliniază că fosta șefă a DNA este un candidat puternic, dar și puternic atacat din propria țară.

Presa internațională, despre Laura Codruța Kovesi: „O mare eroină”

Laura Codruța Kovesi rămâne un candidat puternic pentru postul de procuror-șef al Parchetului Uniunii Europene, în ciuda faptului că este ținta Partidului Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, un politician cu o condamnare penală, scriu jurnaliștii italieni. Aceștia o văd ca pe o „mare eroină” a protestelor societății civile, potrivit digi24.ro.

Ei menționează și declarația fostei șefe a DNA de când s-a prezentat la poliție, după ce a fost plasată sub control judiciar: „Este clar că vorbim de o campanie de intimidare și de persecuție împotriva mea și împotriva oricui luptă contra corupției, acest cancer al societății și al economiei, o campanie care încalcă legi și Constituția”.

Ce scrie presa internațională despre șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European
Ce scrie presa internațională despre șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

Le Monde: „Puterea atacă un simbol”

„Vizând-o pe Laura Codruța Kovesi, puterea din România atacă un simbol”, scrie publicația franceză „Le Monde”, care reamintește că, înainte de inculpare, Laura Codruța Kovesi era într-o poziție bună de a prelua conducerea Parchetului European. Este „un handicap serios” faptul că Laura Codruța Kovesi nu poate părăsi țară și că nu poate vorbi cu presa despre dosarul ei.

Cea mai dură analiză vine din partea jurnaliștilor britanici de la The Economist: „Politica românească este, de departe, murdară și coruptă. Baronii de partid împart joburi și contracte publice. Oligarhii care dețin posturi de televiziune le folosesc ca mașinării de propagandă pentru a distruge reputațiile rivalilor sau pentru a fi ei aleși. În UE, numai Ungaria, Grecia și Bulgaria sunt mai jos decât România în Indexul de percepție a corupției întocmit de Transparency Internațional. O singură excepție strălucită în acest stat a fost DNA, care a fost condus de Kovesi”.