News

Ce scrie presa straină despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a fost in aceasta dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, unde i s-a comunicat faptul ca procurorii au dispus efectuarea urmariii penale pentru mai multe "infractiuni" pe...
05.06.2015 | 17:55
Ce scrie presa straina despre urmarirea penala a lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a fost in aceasta dimineata la Directia Nationala Anticoruptie, unde i s-a comunicat faptul ca procurorii au dispus efectuarea urmariii penale pentru mai multe “infractiuni” pe care le-ar fi comis cand era avocat, anii 2007-2008.

Intrarea premierului roman in vizorul DNA a atras si atentia publicatiilor straine din Europa, SUA si Australia, care au relatat pe larg asupra subiectului, amintind totodata ca acesta este doar un caz din numeroasele scandaluri cu politicieni suspectati de ilegalitati de catre procurorii anticoruptie.

“Romania a cazut intr-o criza dupa ce presedintele i-a cerut primului ministru Victor Ponta sa demisioneze din functie, dupa acuzatiile de coruptie care i se aduc”, noteaza Euronews, in timp ce AFP aminteste ca procurorii DNA il suspecteaza pe premier ca ar fi comis fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Si BBC relateaza amplu pe marginea acestui subiect si aminteste ca “DNA a arestat figuri cunoscute din politica romaneasca, in ultimele luni, printre care se numara fost ministri, moguli media, judecatori si procurori.” Publicatia britanica noteaza ca problemele familiei Ponta cu legea au inceput in urma cu cateva luni, timp in care au fost cercetati de DNA mama, sora, cumnatul si socrul lui Victor Ponta.

Procurorii DNA au cerut efectuarea urmaririi cu putin timp inainte ca opozitia sa depuna motiunea de cenzura impotriva guvernului condus de Ponta, observa postul de televiziune aerican ABC, care mai adauga si ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa. “Liviu Dragnea, un fost ministru al cabinetului, a fost condamnat in mai intr-un dosar de frauda electorala. Adrian Nastase, fost premier al Romaniei si mentorul lui Ponta, a stat si el in inchisoare pentru coruptie. Victor Ponta a supravietuit mai multor scandaluri, insa a iesit sifonat dupa infrangerea surprinzatoare din campania prezidentiala din noiembrie 2014”, mai noteaza ABC News.

The Guardian scrie ca presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului sa demisioneze, admitand in acelasi timp ca aceasta este “o situatie imposibila pentru Romania”. “Fost procuror, Ponta a devenit premier in 2012 si se pregateste pentru alegerile de anul viitor. Guvernul sau a incercat sa treaca prin Parlament mai multe legi care prevad reducerea unor taxe”, mai relateaza The Guardian.

Victor Ponta este “cel mai proeminent personaj politic vizat de lupta anti-coruptie care s-a intensificat in ultima vreme”, considera portalul de stiri Yahoo.com

Bloomberg relateaza despre consecintele celui mai recent scandal din politica romaneasca, mai exact despre deprecierea leului in raport cu euro si noteaza ca este cea mai mare scadere dintre cele 24 de monede din statele monitorizate de Bloomberg. Publicatia avertizeaza si ca deprecierea leului s-ar putea accentua daca nu vor fi facute eforturi pentru a stabiliza actuala criza de imagine a Romaniei.

Sursă: www.stirileprotv.ro