Life

Ce se află, de fapt, în cavoul Iuliei Hașdeu. Mormântul ei este unul dintre cele mai faimoase din cimitirul Bellu

Mormântul Iuliei Hașdeu, unul dintre cele mai faimoase din Cimitirul Bellu, a fost deschis. Ce se află, de fapt, în interior.
26.11.2023 | 22:34
Ce se afla de fapt in cavoul Iuliei Hasdeu Mormantul ei este unul dintre cele mai faimoase din cimitirul Bellu
A fost deschis mormântul Iuliei Hașdeu. Sursa foto: colaj Fanatik/ Cristian-Alexandru Catana/ Asociația Culturală Iulia Hașdeu
ADVERTISEMENT

A fost deschis mormântul Iuliei Hașdeu, fiica academicianului Bogdan Petriceicu Hașdeu. Aceasta a murit pe data de 29 septembrie 1888, fiind răpusă de tuberculoză. Avea numai 19 ani și a fost îngropată în Cimitirul Bellu.

A fost deschis mormântul Iuliei Hașdeu

Iulia Hașdeu și-a dat ultima suflare pe când avea numai 19 ani, fiind răpusă de tuberculoză. Acseasta a murit pe data de 29 septembrie 1888 și a fost înmormântată în Cimitirul Bellu.

ADVERTISEMENT

Bogdan Petriceicu Hașdeu, tatăl său, una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii române din secolul al XIX-lea a fost foarte afectat și atât în casteul construit pentru ea, dar și la mormântul ei se spune că se întâmplă lucruri stranii. 

Pentru că academicianul nu a putut accepta pierderea unicei sale fiice, a apelat la ședințe de spiritism. El a discutat prin corespondență cu astronomul francez Flamarion și cu celebrul spiritist W. Crookes.

ADVERTISEMENT

Totodată, există legende conform cărora a orgnizat ședinte de spiritism la Câmpina, la care ar fi participat un episcop mitropolitan, trei generali și un profesor. Dorința lui era să nu piardă legătura cu Iulia Hașdeu.

Se crede chiar că ea a fost cea care a pus la punct planurile arhitecturale pentru castelul de la Câmpina și i le-a dictat lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, care l-a construit între 1894 și 1896.

ADVERTISEMENT

Atunci când vorbea despre mormântul Iuliei Hașdeu, academicianul îl numea „Micul templu”, însă de-a lungul timpului acesta a fost ținta hoților. Aceștia au furat atât obiecte, cât și o parte din rămășițele tinerei.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, un grup de studenți ar fi sustras, în anul 1930, chiar capul Iuliei Hașdeu, cu scopul de a-l folosi în practici de magie neagră și nici până în acest moment nu au reușit să-l recupereze.

Ce se află în cavou

În mormântul Iuliei Hașdeu au mai rămas doar câteva dintre obiectele de valoare, precum și câteva poze în care apar ea și tatăl său. Pe unul dintre pereți sunt scrise Legea socială și Legea filosofică, conform muzeulhașdeu.ro. 

În locul crucii, se află un glob imens, susținut de doi sfincși, pe care au fost inscripționate orașele unde Iulia Hașdeu a trăit și a studiat: București, Roma și Paris. De asemenea, între cei doi sfincși sunt cărțile fundamentale ale cunoașterii universale, Evanghelia, cărțile vechiului Orient, operele lui Platon, Descartes și Kant.

Într-un videoclip publicat pe TikTok, se poate observa mormântul Iuliei Hașdeu. Acesta este vegheat de un monolit înalt de trei metri, creat de sculptorul Ion Georgescu. Iar deasupra, pe plafon, fixată între două plăci de marmură albă se afla cândva o carte pe care cuvântul „Dumnezeu” era scris cu litere de aur.

Ceasul de pe mormânt indică întotdeauna ora la care Iulia Hașdeu și-a dat ultima suflare. În plus, există o legendă conform căreia cavoul a fost proiectat în așa fel încât pașii vizitatorilor care coboară să transmită vibrații în sicriu, scrie dcnews.ro.