Cercetătorii au descoperit ce se află sub gheața din Groenlanda. Este unul dintre marile mistere din lume și a fost nevoie de o analiză detaliată pentru această descoperire.
Groenlanda este un teritoriu insular autonom, situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, fiind format din insula cu același nume, având mai multe insule și insulițe în apropiere.
Teritoriul este administrat de Danemarca, fiind locuit mai mult de eschimoși și europeni. Clima din Groenlanda este arctică, iar vegetația este săracă.
Potrivit cercetătorilor, suprafața Groenlandei a fost lovită de un meteorit masiv. Un crater foarte mare, de 31 de km în diametru, reprezintă dovada acestei teorii.
Acesta este, de altfel, al 25-lea crater de impact care a fost descoperit vreodată și, totodată, cel mai mare de vârsta lui. Are o vechime de aproximativ 3 milioane de ani.
De asemenea, este primul crater de impact care a fost găsit sub una dintre foile de gheață actuale ale planetei noastre. Meteoritul uriaș de fier a avut o lățime de cel puțin un kilometru. Dar cum s-a ajuns, însă, la o asemenea constatare?
Inițial, descoperirea a fost făcută în iulie 2015. Timp de trei ani, o echipă internațională de geologi a petrecut timpul pentru a verifica această descoperire.
Pentru a vedea un crater îngropat sub gheață, cercetătorii s-au folosit de mai bine de un deceniu de date radar, adunate de către savanți între 1997 și 2014, pentru programul NASA de evaluare a climei regionale și operațiunea IceBridge.
Tehnica utilizează radarul pentru a putea trece prin gheață, construind o hartă a terenului de sub o foaie de gheață sau un ghețar. Cu ajutorul acestei tehnici, geologii pot măsura grosimea gheții, utilă pentru a estima topirea provocată de încălzirea globală.
În timp ce se uitau la datele obținute, cercetătorii au descoperit ceva cu totul neobișnuit. Aceștia au realizat că există o mare depresiune circulară sub ghețarul Hiawatha.
“Am știut imediat că era ceva special, dar în același timp devenea clar că va fi dificil de confirmat originea depresiunii”, a spus unul dintre geologi, notează playtech.ro.
Prin analiza solului, dar și a sedimentelor aflate în apropiere de ghețar, au dus la dovezi ale proceselor de impact. Acestea au indicat prezența fierului sub ghețar.