News

Ce se ascunde, de fapt, în spatele deciziei de a permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia. ”Acest tip de rachete pot fi folosite la capacitate maximă”

Analiștii militari sunt de părere că în spatele anunțului cancelarului Merz se ascunde o decizie mult așteptată a Berlinului de a livra Ucrainei rachetele Taurus
27.05.2025 | 17:04
Ce se ascunde de fapt in spatele deciziei de a permite Ucrainei sa loveasca tinte din Rusia Acest tip de rachete pot fi folosite la capacitate maxima
Ce rol va adopta Germania lui Merz în privința securității Europei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comentatorii politici sunt de părere că anunțul de luni al cancelarului Friedrich Merz privind ridicarea restricțiilor în ceea ce privește raza de acțiune la care poate fi utilizat armamentul furnizat Ucrainei are două implicații majore. În primul rând, faptul că Statele Unite sunt de acord cu utilizarea armamentului american în a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei fără restricții (fapt neconfirmat de administrația Trump) și, în al doilea rând, că Germania ar urma să trimită rachete Taurus Ucrainei.

Occidentul începe să pună presiune asupra Rusiei

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile surprinzătoare ale cancelarului Merz de luni, catalogând decizia statelor occidentale de a ridica restricțiile privind utilizarea armamentului împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei drept una „foarte periculoasă”, și care „contrazice aspirațiile Moscovei pentru un acord de pace”. Anunțul cancelarului german vine însă după trei zile în care Federația Rusă a atacat masiv Ucraina și Kievul cu peste 900 de drone și zeci de rachete balistice, dar și la două săptămâni după ce liderii europeni au amenințat cu măsuri dure dacă Moscova nu aderă la acordul de încetare a focului propus de Trump.

ADVERTISEMENT

Generalul (r) Dan Grecu este de părere că ridicarea acestor restricții este un semnal că liderii europeni, dar și Washingtonul, s-au convins că Vladimir Putin nu are nicio intenție de a accepta o încetare a focului în Ucraina.

„Administrația Trump și liderii europeni devin din ce în mai intransigenți cu liderul rus, având în vedere că acesta pare a dori să continue războiul din Ucraina și să cucerească cât mai mult din teritoriul acestei țări. Având în vedere acest lucru este clar că atât președintele Trump, care zilele trecute l-a făcut nebun pe liderul rus după atacurile masive asupra Ucrainei, cât și liderii europeni au pregătit măsuri suplimentare împotriva Rusiei”, a declarat generalul Dan Grecu, pentru FANATIK, subliniind noile sancțiuni pregătite de UE la adresa Rusiei. În plus, presa de peste ocean scrie că și administrația Trump ar pregăti noi sancțiuni împotriva Moscovei.

ADVERTISEMENT

„Erau niște bariere impuse privind capacitatea de atac a Ucrainei împotriva forțelor ruse. Bariere impuse în așa fel încât ucrainenii să nu atace ținte de pe teritoriul Federației Ruse pentru a nu exacerba războiul. În situația actuală, toată lumea pare să fi renunțat la aceste bariere, nemții fiind cei care iau în serios acest lucru.

Acest lucru ar însemna că rachetele ATACMS, livrate de SUA, și Storm Shadow și SCLAP, livrate de Marea Britanie și Franța, să poată fi folosite la capacitate maximă de către Ucraina. Vorbim de o capacitate maximă de 300-400 de kilometri de la zona de lansare”, a mai precizat generalul Dan Grecu.

ADVERTISEMENT

Rusia trebuie să sufere pe front

Analiștii militari sunt de părere că fără o presiune serioasă asupra Rusiei, Moscova nu va accepta încetarea conflictului. Astfel, singurul mod de a forța Rusia la masa de negocieri este să ofere mijloace Ucrainei să lupte eficient împotriva armatei ruse, iar cel mai bun lucru pentru a face acest lucru sunt armele cu rază lungă de acțiune.

ADVERTISEMENT

„Așa cum putem observa, procesul de pace, așa cum a fost el dintotdeauna, nu este luat în calcul, mai ales de partea rusă și poate mai puțin de europeni care au trecut deja prin aceste încercări de negociere cu Putin și înainte de începerea războiului și presupun că și după. Avem speranțe că acum s-a înțeles într-un final că Europa trebuie să apese serios pedala de accelerație și că soluția, cel puțin pentru a începe un real proces de negociere, este ca Rusia să sufere destul de tare pe câmpul de luptă”, a declarat, pentru FANATIK, analistul de politică externă Cristian Dorobanțu.

Acesta subliniază că, în contextul în care Rusia a declanșat deja o ofensivă în Ucraina și ar pregăti o nouă ofensivă majoră pe timpul verii, ridicarea acestor restricții s-ar putea dovedi crucială în a opri înaintarea trupelor armatei ruse.

„Anunțul cancelarului german este semnificativ. Acest lucru înseamnă că, odată cu eliberarea acestor restricții de a lovi în adâncime, din punct de vedere strategic ucrainenii vor putea să taie cumva rutele logistice și să distrugă depozite de armament, puncte de comandă. Și acestea se află tot mai în spatele frontului, ucrainenii putându-le lovi doar cu drone, dar acestea nu fac față la dispozitivele electronice ale Rusiei, pe care le-au eficientizat destul de puternic. Astăzi dronele ucrainene nu mai au aceeași eficiență ca acum 6-12 luni.

Cred că este un pas în direcția corectă pentru a mai distruge din capacitățile armatei ruse. Din ce putem vedea acum, armata rusă este într-o nouă ofensivă și sunt semnale că va începe una și mai puternică în această vară. Deci, un sfârșit pentru războiul acesta nu se întrevede, cel puțin pe termen scurt și mediu”, a mai declarat Cristian Dorobanțu, pentru FANATIK.

Ce se ascunde în spatele anunțului cancelarului Merz

Merz a anunțat că toate restricțiile de rază privind ajutorul militar pentru Ucraina au fost ridicate și că Ucraina poate lovi orice țintă militară din Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Marea Britanie, Franța (care renunțase la restricții) și Germania. Analiștii politici de la Berlin notează că, deși nu este o confirmare oficială pentru livrarea rachetelor Taurus, un astfel de anunț ar fi destul de lipsit de sens venind din partea unui cancelar german dacă Germania nu ar intenționa să trimită rachete cu rază lungă de acțiune.

„Fără ca rachetele germane cu rază lungă (LRM) să fie implicate, un anunț de acest tip, în numele mai multor aliați, ar fi trebuit să fie făcut mai degrabă către SUA, Marea Britanie sau Franța — țări care au și livrat deja astfel de rachete Ucrainei. Mai mult, să nu trimită rachete Taurus după astfel de declarații l-ar expune pe Merz la critici dure, atât interne cât și internaționale, pentru o formă gravă de ipocrizie. Ar fi o mișcare politică dezastruoasă.

Merz a spus astăzi că Germania va „face totul” pentru a sprijini Ucraina și a declarat anterior că livrările de arme către Ucraina din partea Germaniei nu vor mai fi făcute publice, din motive de securitate operațională. Să sperăm că declarațiile de azi indică faptul că livrarea rachetelor Taurus se pregătește în spatele cortinei — iar rezultatele le vom vedea pe front”, a comentat Jessica Berlin, analist pe probleme pe securitate în cadrul CEPA (Center for European Policy Analysis).

Dacă Germania a demarat deja pregătirile logistice pentru livrarea rachetelor Taurus (specialiștii vorbesc de trei până la șase luni necesare integrării acestor arme), specialiștii subliniază că aceasta ar putea deveni cea mai puternică armă din arsenalul Ucrainei, capabilă să lovească ținte de până la 500 de kilometri distanță. Totuși, numărul lor nu este foarte ridicat (Germania ar avea circa 600 în arsenal) ceea ce înseamnă că nu este o armă „care să câștige războiul”, dar poate fi una care să aibă un impact important pe front.

„Vorbim de o rachetă extrem de eficientă, capabilă să pătrundă adânc în spatele liniei frontului. Atâta timp cât lovesc țintele importante, vor avea un impact semnificativ. Să nu uităm ce ravagii au făcut sistemele Himars. Sigur, 500 de rachete sunt puține, dar dacă alegi cum trebuie țintele impactul, cel puțin pe termen scurt, poate fi semnificativ. Pentru Germania problema a fost întotdeauna că odată folosite, vor fi descoperite. Adică rămășițe din ele vor fi studiate, etc. Adică vor deveni mai puțin eficiente, dar asta e problema cu orice tehnică, armă militară”, a mai declarat, pentru FANATIK, Cristian Dorobanțu.

Acesta este de părere că, după acțiunile lui Macron, acum Germania arată că este pregătită să devină motorul și liderul UE. De altfel, cancelarul Merz a avut și declarații dure la adresa premierilor Ungariei și Slovaciei, Orban și Fico, politicienii europeni cu poziții pro-Rusia. În opinia analistului, în acest context geopolitic, alegerile din România pot reprezenta un moment decisiv.

„Până acum Scholz a fost unul dintre principalii opozanți pentru atacarea Rusiei, dar acum sperăm ca Germania să devină, cu noul cancelar, adevăratul lider și un motor al UE. Ar fi deci o decizie firească din partea sa. Timpul este însă limitat, Rusia a început deja să-și majoreze semnificativ producția de drone și rachete, iar unii experți spun că în doi ani ar putea fi pregătită de o nouă operațiune militară. Noi am evitat la mustață un eveniment major în politica externă a țării. Puteam deveni din aliat în opozant.

Cred că România a devenit importantă în sensul ăsta, România de data asta a dat un semnal important, a dat trendul în regiune. Vedem și ce se întâmplă în Ungaria, unde Orban ar putea pierde puterea”, a mai declarat acesta, pentru FANATIK.

Rachetele Taurus, cea mai eficientă armă din arsenalul Ucrainei

Racheta Taurus, cu designul său sofisticat și precizia ridicată, ar putea remodela strategia de luptă a Ucrainei pe câmpul de luptă. Taurus KEPD 350, dezvoltată de Taurus Systems GmbH — un joint venture între MBDA Germania și Saab Bofors Dynamics din Suedia — este o rachetă de croazieră lansată din aer, deosebit de performantă, aflată în serviciul Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) din anul 2005.

Având o greutate de aproximativ 1.400 de kilograme, racheta măsoară 5,1 metri în lungime și are o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, ceea ce îi permite să lovească ținte situate adânc în spatele liniilor inamice. Motorul turboventilator îi asigură o viteză subsonică ridicată, de regulă în jurul valorii Mach 0.8, iar profilul său de zbor la joasă altitudine — adesea sub 50 de metri — o face extrem de dificil de detectat de către sistemele radar.

Punctul forte al rachetei este ogiva MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, Highly Sophisticated and Target Optimized) — o ogivă cu două trepte, de 480 de kilograme, concepută pentru a distruge ținte fortificate precum buncăre, poduri sau centre de comandă. Prima încărcătură creează o breșă în structura țintei, permițând celei de-a doua să detoneze în interior, maximizând astfel distrugerea.

Sistemul de ghidare combină GPS, navigație inerțială și referință la teren, asigurând o precizie ridicată chiar și în medii contestate sau supuse bruiajului. Spre deosebire de multe alte rachete de croazieră, Taurus este echipată cu o ogivă inteligentă, capabilă să se adapteze la diferite tipuri de materiale și structuri ale țintei, ceea ce îi sporește versatilitatea împotriva infrastructurii fortificate.

Pentru comparație, Taurus are caracteristici similare cu rachetele britanice Storm Shadow și franceze SCALP-EG, ambele deja livrate Ucrainei și folosite cu succes împotriva țintelor rusești — inclusiv centre logistice și Podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Storm Shadow, cu o rază de aproximativ 250 de kilometri, și SCALP-EG, cu capabilități similare, s-au dovedit eficiente, dar nu oferă raza extinsă și ogiva specializată ale rachetei Taurus. Sistemul american ATACMS, și el furnizat Ucrainei, are o rază de până la 300 de kilometri, dar este o rachetă balistică cu un profil de zbor diferit și o amprentă radar mai mare, ceea ce o face mai vulnerabilă în fața apărării antiaeriene avansate a Rusiei, cum ar fi sistemul S-400.

„Mă aștept ca țintele să fie alese, în primul rând centrele de comandă și control, puncte de comandă, capacități logistice, și aici e vorba atât de baze logistice de depozitare cât mai ales depozitele de carburanți, absolut necesare într-o acțiune militară și, nu în ultimul rând, capacitățile industriale. Să nu uităm că, fără a avea aceste mijloace, deci utilizând propriile drone, ucraineni au atacat capacități industriale importante ale Rusiei, inclusiv în Daghestan, acolo unde sunt fabricile de asamblare a dronelor Shaded 131-136 și variantele rusești, Gerard 1 și 2”, a declarat generalul (r) Dan Grecu, pentru FANATIK.

Rachete din arsenalul Ucrainei
Rachete din arsenalul Ucrainei. Foto: War Translated/X

Și analistul Cristian Dorobanțu este de părere că Ucraina poate lovi adânc centrele logistice ale Rusiei, ceea ce reprezintă cheia războiului.

„Prin astfel de lovituri în adâncime liniile de aprovizionare devin ineficiente. Așa cum știm 90% din război înseamnă logistică. Tactic, este corect. Să nu uităm invazia inițială a armatei ruse în 2022, problema majoră a fost, cel puțin în atacul asupra Kievului, una de logistică. Atunci când ataci rutele logistice ale inamicului, efectele se văd peste 2-4 săptămâni, dar odată ce ataci țintele cu adevărat importante poți paraliza o întreagă linie a frontului. Dar, așa cum am mai văzut, nu există o singură armă care să facă diferența pe front. E nevoie de interoperabilitatea armelor și de capacitatea industrială de producție din spate”, a mai precizat Cristian Dorobanțu, pentru FANATIK.

Merz spune că Ucraina nu se poate doar apăra

„Nu mai există nicio restricție de rază de acțiune pentru armele furnizate Ucrainei — nici din partea britanicilor, nici a francezilor, nici a noastră, nici a americanilor. Asta înseamnă că Ucraina se poate apăra acum inclusiv prin atacarea pozițiilor militare din Rusia, de exemplu. 

O țară care se poate apăra împotriva unui atacator doar pe propriul teritoriu nu se apără în mod adecvat. Iar această apărare a Ucrainei are loc acum și împotriva infrastructurii militare de pe teritoriul Rusiei”, a declarat cancelarul Merz, luni, anunțând o schimbare majoră în ajutorul militar pe care statele occidentale îl oferă Ucrainei.

Marți însă, cancelarul german Friedrich Merz a clarificat declarația din ziua precedentă, spunând că decizia de a elimina restricțiile de rază pentru armele livrate Ucrainei a fost luată în urmă cu câteva luni, și că nu este o schimbare recentă. Vorbind alături de prim-ministrul finlandez Petteri Orpo, Merz a explicat că dezbaterea privind limitarea razei de acțiune a armamentului a fost soluționată cu luni în urmă, iar țările implicate au renunțat la aceste restricții.

Merz, care a declarat anterior că va anula refuzul fostului cancelar Olaf Scholz de a trimite rachete de croazieră Taurus în Ucraina, nu a confirmat încă nicio livrare a acestor rachete de la preluarea mandatului.