Un studiu realizat în urmă cu puțin timp arată ce se ascunde în nucleul Pământului. Ipoteza fascinantă a oamenilor de știință este una care te va uimi și pe tine. Specialiștii nu pot privi direct în interior, însă au câteva indicii importante.
Cercetătorii internaționali au făcut mai multe demersuri pentru a descoperi ce se găsește, în realitate, în interiorul Pământului. Aceștia au obținut informații prețioase despre activitățile acestuia din cutremurele puternice și testele de arme nucleare din Războiul Rece.
Acestea au trimis unde seismice reverberând în centrul Terrei. Undele seismice profunde i-au făcut pe oamenii de știință să spună că nucleul este compus în mare parte din fier și nichel solid. În plus, se poate învârti puțin mai repede decât restul Pământului.
De asemenea, nucleul ar ascunde un rezervor vast de heliu primordial. Acesta este unul dintre cele mai ușoare elemente din Univers și care se poate lega de fier sub presiune ridicată. În felul acesta formează heliură de fier.
Heliul ar putea fi amestecat în nucleul Pământului, acolo unde fierul are starea cea mai comprimată. O echipă de la Universitatea din Tokyo (Japonia), condusă de fizicianul Haruki Takezawa, susține că inima densă a planetei noastre ar putea avea un rezervor semnificativ de heliu primordial.
Pentru a investiga comportamentul heliului în adâncurile Terrei s-a apelat la o tehnică experimentală sofisticată. Conform Science Alert, este vorba de celula cu diamante încălzită cu laser. Soluția a permis supunerea unor mostre de fier și heliu la presiuni colosale.
Ele au variat între 5 și 55 gigapascali – echivalentul a 50.000 până la 550.000 de ori presiunea atmosferică. Totodată, mostrele folosite de experți au fost supuse la temperaturi între 1.000 și aproape 3.000 de Kelvin.
În concluzie, oamenii de știință au descoperit că în locul uriașelor cantități minime detectate anterior (în jur de 7 părți la milion) s-a observat o concentrație de până la 3,3% heliu, adică de 5.000 de ori mai mare.
„Am petrecut mulți ani pentru a studia procesele geologice și chimice care au loc în profunzimea Pământului. Experimentele trebuie să reproducă condițiile de temperaturi și presiuni extreme implicate în aceste procese.
Astfel, utilizăm adesea o celulă cu nicovală de diamant încălzită cu laser pentru a aplica aceste presiuni asupra probelor și a observa rezultatele”, a spus fizicianul Kei Hirose de la Universitatea din Tokyo, arată sursa citată mai sus.