News

Ce se ascunde în spatele prigoanei preoților români din Ucraina. Mircea Dinescu: ”Zelenski e într-o măreție care devine periculoasă”

Teroarea instaurată de autoritățile ucrainene în rândul preoților români din zona Cernăuți a stârnit reacții vehemente, dar nu pare să impresioneze autoritățile române
23.01.2023 | 16:50
Ce se ascunde in spatele prigoanei preotilor romani din Ucraina Mircea Dinescu Zelenski e intro maretie care devine periculoasa
Serviciile speciale ale lui Volodimir Zelenski a organizat zeci de razii la bisericile ortodoxe din Cernăuți / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, SBU
ADVERTISEMENT

La începutul lunii decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o adevărată ofensivă împotriva clericilor ortodocși din regiunile Transcarpatia, Cernăuți, Rivne, Volîn, Nikolaiev, Sumî, Liov, Jîtomir și Herson.

De ce este complicată situația preoților români din Ucraina

Sub acoperirea legii marțiale emise de președintele Zelenski în februarie 2022, autoritățile de la Kiev au identificat ”breșe de securitate” printre clericii ortodocși care au rămas fideli Patriarhiei de la Moscova. Vizate de razii au fost și o parte din cele peste 100 de biserici din comunitățile românești din Cernăuți.

ADVERTISEMENT

”Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pentru FANATIK.

La o lună de la începerea operațiunilor ”speciale” ale SBU, ÎPS Longhin Jar, mitropolitul de Bănceni, a avut curajul să vorbească despre ”prigoana preoților români din Ucraina”.

ADVERTISEMENT

”Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (…) Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele”, a povestit starețul Mănăstirii Bănceni, săptămâna trecută, la Sinteza Zilei.

Mircea Dinescu, despre lipsa de reacție a autorităților române: ”Iohannis nu are organul milei în el”

Scoaterea la iveală a unor posibile abuzuri ale regimului Zelenski în plin război cu Rusia a pus în încurcătură autoritățile române, dedicate în totalitate cauzei anti-Putin. A urmat o tăcere ”asurzitoare” din partea oficialilor de la București, pentru care subiectul pare să nu existe.

ADVERTISEMENT

”E foarte tristă paralizia instituțiilor noastre naționale, mă refer la președinție, la guvern, la patriarhie. E o chestie incredibilă, într-un fel. Bine, nu mă aștept de la Iohannis la milă. N-are organul milei în el.

Eu mă așteptam ca ucrainenii, care trăiesc o mare dramă să fie sensibilizați la drama altora, că nu sunt ei singurii oameni cu drame din lume. Și în clipa în care asupra lor s-a revărsat chiar dragostea românilor asupra lor, că au fost întâmpinați la intrarea în țara noastră cu mâncare, cu invitații de a dormi…

ADVERTISEMENT

Să asiști cu seninătate la incendierea unor biserici, la umilirea unor preoți, a unor călugări cărora li s-a pus cizma pe cap în mânăstiri, este o oroare incredibilă pentru secolul XXI.

Este o oroare și bombardarea ucrainenilor, dar faptul că ei fac cu seninătate chestia asta, nu se gândesc în măreția lor că umilirea românilor s-ar putea să aibă consecințe dramatice, într-un fel. Ei și-au pierdut simpatia românilor în momentul acesta. Chiar dacă oficialitățile nu reacționează, dacă vorbești cu românii de pe stradă, toți sunt supărați, a declarat Mircea Dinescu pentru FANATIK.

Că autoritățile române nu au transmis niciun semnal către ”frații” din Cernăuți a confirmat și PS Cleopa, Episcop de Noua Suliță. Contactat de FANATIK, acesta a spus că situația ”nu s-a schimbat în bine” de la apariția acestuia la televiziunea din România, dar că nu vrea să mai adauge nimic la ceea ce a afirmat părintele Longhin Jar, săptămâna trecută.

Teolog Valentin Guia, despre preoții români din Ucraina: ”Li s-a cerut să treabă la cealaltă Biserică și au refuzat”

Teologul Valentin Guia este un bun cunoscător al realității românilor din Ucraina. El a fost de zeci de ori cu ajutoare în zona Cernăuți de la începerea războiului și spune că presiunile asupra preoților de etnie română au legătură cu refuzul acestora de a-și trăda vechea credință.

”Li s-a cerut să treacă la cealaltă Biserică, care e unită cu Constantinopol, ei nu au vrut și tot așa. A fost folosit exact pretextul sub care Putin a ocupat Donbasul și a făcut referendumurile acelea. Și aici s-a spus că de fapt credincioșii de fapt vor să se unească cu cealaltă Biserică și atunci pe preotul respectiv l-au dat afară din biserica respectivă și au numit ei alt preot de la Kiev. Oamenii s-au revoltat, s-au dus împreună cu preotul demis în alte locuri și a început prigoana: le-au dat foc la casele în care se rugau și multe alte lucruri. Toate lucrurile pentru care Putin are un interes, Zelenski caută să le distrugă”, a explicat Valentin Guia pentru FANATIK.

Părintele Jar de la Bănceni are grijă de sute de copii

Mircea Dinescu e de părere că atitudinea lui Zelenski față de comunitățile românești, începând cu interzicerea limbii române în școli, îi va afecta grav și iremediabil imaginea.

”Cred că lumea nu conștientizează, dar drama asta se va acutiza și, în mod normal, dacă aveam de-adevărat un președinte, ar fi reacționat chiar vehement.

Zelenski e într-o măreție care devine periculoasă la un moment dat. Eu am crezut până la un moment că suferința te face mai îngăduitor față de apropele tău, e o chestie creștină. Dar nu prea văd milă la ei, e foarte trist, din păcate. Fără să vrea, în timp o să-și strice imaginea asta de erou. Se va dezmetici și occidentul. Una este nenorocirea ta, dar de ce provoci și altora nenorocire?”, a mai explicat Mircea Dinescu pentru FANATIK.

Poetul spune că a rămas impresionat de povestea de viață a părintelui Jar, care are grijă de peste 400 de copii la mănăstire, unii dintre ei cu handicap. ”El era un producător de fericire, făcea niște oameni fericiți. Până la urmă, asta este esența creștinismului. Și asta a făcut părintele. Și deodată văd un om speriat, umilit, e de necrezut”, a mai spus Mircea Dinescu.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: ”Războiul o realitate tragică, inclusiv pe plan bisericesc”

Atitudinea Bisericii Ortodoxe Române a fost una reținută, în acest caz, ținând cont de faptul că subiectul este unul sensibil, și nu doar în contextul războiului. De exemplu, în 2018, părintele Longhin Jar a trimis o scrisoare ierarhilor români prin care le cere acestora să denunțe Sinodul de la Creta, acolo unde a fost recunoscută oficial existența ”bisericilor creștine din care face parte și Biserica Ortodoxă”. Documentul semnat în 2016 a dus la o adevărată schismă în rândul bisericilor ortodoxe, iar în semn de protest, unii preoți au renunțat să mai pomenească numele superior ierarhici în timpul slujbelor.

”BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a declarat Vasile Bănescu pentru FANATIK.

Părintele Longhin, mesaje anti-LGBT și anti-vaccinare. ”Acum a sosit nota de plată”

De asemenea, părintele Longhin s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin discursul anti-progresist, anti-LGBT și chiar anti-vaccinare.

”El era foarte vocal, dar nu numai el, ci majoritatea episcopilor din zonă. Acum a venit nota de plată”, a concluzionat Valentin Guia pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT