Life

Ce se face cu lumânarea de la botez. Mulți nași și părinți nu cunosc această tradiție creștină

Cum se folosește lumânarea de la creștinarea copiilor. Ce trebuie să știe nașii și părinții și din ce trebuie să fie confecționată.
20.05.2023 | 19:44
Ce se face cu lumanarea de la botez Multi nasi si parinti nu cunosc aceasta traditie crestina
Cum se folosește lumânarea de la creștinarea copiilor. Ce trebuie să știe nașii și părinții și din ce trebuie să fie confecționată. Sursa foto: doxologia.ro / Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce se face cu lumânarea folosită la Taina Sfântului Botez. Mulți nași și părinți nu cunosc această tradiție creștină. Preoții atenționează asupra acestui amănunt și ne arată care sunt obiceiurile care trebuie respectate de credincioși.

Cum se folosește lumânarea de la creștinarea copiilor. Ce trebuie să știe nașii și părinții și din ce trebuie să fie confecționată

Cum se folosește lumânarea de la creștinarea copiilor? Aceasta este întrebarea la care foarte mulți nași și părinți nu știu răspunsul. În primul rând, figurile bisericești ne spun că trebuie să fie confecționată din ceară pură.

ADVERTISEMENT

În felul acesta este mult mai potrivită pentru a fi folosită la Sfânta Taină a Botezului, dar și pentru că simbolizează curăția și puritatea albinelor care lucrează aproape încontinuu şi în comuniune. Așadar, este un model pentru noul credincios.

Potrivit ziarullumina.ro, această curăţie o va purta întotdeauna noul născut prin întoarcerea la Iisus Hristos, singurul care poate curăţa haina sufletului care se întoarce de la păcat. Lumânarea de la botez nu trebuie să fie simplă, ci împodobită.

ADVERTISEMENT

„Nu se cuvine a ţine focul cu mâna goală, şi de aceea se pune un cumaş (stofă, brocard) de rochie sau un şeluţ”, arată datinile poporului român, mai arată sursa citată anterior. Concret, aceasta trebuie aprinsă la masa care se dă în cinstea copilului care tocmai a fost creștinat.

Mai târziu, se poate duce în lăcașurile de cult pentru a se face alte lumânări din ea. Alte persoane aleg să o păstreze în casă, preoții îndemnându-i pe părinți să o aprindă atunci când merg cu noul botezat la împărtășit.

ADVERTISEMENT

Acest obicei nu este unul obligatoriu. În plus, lumânarea de la Sfânta Taină a Botezului poate fi aprinsă în casă la nevoie sau la bucurie. De asemenea, nașii și părinții obișnuiesc să o aprindă la fiecare aniversare a celui mic.

Lumânarea de la botez, tradiții și superstiții

Lumânarea de la botez are în concepția oamenilor foarte multe tradiții și superstiții. Se spune că în cazul creștinării unei fetițe aceasta trebuie să stea aprinsă timp de 3 zile ca micuța să aibă parte de un soț la maturitate.

ADVERTISEMENT

În unele regiuni din țară, se arde în primele 6 săptămâni de la eveniment ca cel mic să se căsătorească ușor. Se păstrează ca amintire acasă și se poate aduce la Biserică atunci când cel creștinat alege să se cunune.

ADVERTISEMENT
Tags: