Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit pe 1 ianuarie, marchează prima mare sărbătoare din calendar, fiind trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. De care obicei trebuie să ții cont în această zi dacă vrei să ai un 2025 norocos, cu mai mulți bani?
În prima zi din Anul Nou se sărbătorește Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți sfinți și teologi al bisericii creștine. El a fost considerat păzitor de duhuri rele și ocrotitorul săracilor. În tradiția populară românească, ziua de 1 ianuarie este încărcată de obiceiuri și ritualuri menite să aducă noroc și prosperitate în noul an.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 și 379, în timpul împăratului Constantin, fiind născut într-o familie înstărită și educată din Cezareea Capadochiei. După ce și-a desăvârșit studiile la cele mai prestigioase școli ale vremii din Cezareea, Bizanț și Atena, unde l-a cunoscut pe Sfântul Grigorie de Nazians, el a ales să-și împartă averea moștenită săracilor.
În anul 370 a devenit arhiepiscop al Cezareei și a rămas în istoria creștină drept primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri și spitale pentru săraci, o leprozerie și un așezământ pentru recuperarea prostituatelor, ne informează digi24.ro.
Conform credințelor populare, cel mai important obicei de Sfântul Vasile este legat de primul musafir care îți trece pragul casei în noul an. Se spune că așa cum este musafirul, bogat sau sărac, așa va fi și gospodarul tot anul.
Mai mult decât atât, vei avea noroc tot anul dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat.
De Noul An, se crede că toate lucrurile se înnoiesc așa că e mai bine să gândești pozitiv pe 1 ianuarie. Se rostește: „Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.
De asemenea, tradiția spune să verși puțin vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să faci un act de caritate oferind pomană unui om sărac.
Un alt obicei specific acestei zile este “Dezlegarea Anului”, când grupuri de feciori colindă pe ulițe făcând zgomot cu bice, buciume sau oale. Acest ritual va alunga forțele malefice care ar putea afecta recoltele precum seceta, insecte și animale dăunătoare.
Pentru fetele nemăritate, se construiește o “punte” din crenguțe de măr dulce, decorată cu diverse obiecte simbolice precum busuioc, pară de argint cu ață roșie, inel, batistă și mărgele. Lăsată peste noapte afară, puntea poate prezice viitorul soț. Dacă dimineața este acoperită de brumă, viitorul soț va fi bogat.