Sistemul solar este plin de surprize, însă ultimele imagini făcute publice de cei de la e Observatorul European Austral (European Southern Observatory) în urmă cu câteva zile întrec orice fel de așteptare.
După ce zilele trecute am avut parte de o Eclipsă solară neașteptată, acum, specialiștii au surprins câteva momente din explozia unei stele masive, despre care se spune că ar fi fost chiar și de opt ori mai mare decât Soarele.
Conform Observatorului, citat de Reuters, steaua a fost localizată în galaxia Caleea Lactee, la circa 800 de ani-lumină de Pământ.
În imaginile surprize se pot vedea nori de gaze, dar și tentacule roz și portocalii. Bruno Leibundgut, un astronom afiliat European Southern Observatory (ESO), spune că acestea s-ar întinde pe o surpafață de circa 600 de ori mai mare decât sistemul nostru solar.
”Acolo unde sunt porţiuni mai dense, o parte din compoziţia supernovei a intrat în coliziune cu gazul înconjurător dând naştere unei părţi din structura de filamente”’, a spus Bruno Leibundgut, notează Reuters.
Totodată, expertul a mai subliniat și că în imaginile făcute publice se văd practic rămășițele stelei gigant, la 11.000 de ani după explozi.
Leibundgut a mai explicat și cum s-au format culorile respective. Potrivit acestuia, strălucirea se datorează atomilor de hidrogen aflați în stare de excitație.
”Cea mai mare mare parte a materiei care străluceşte este datorată atomilor de hidrogen aflaţi în stare de excitaţie.
Frumuseţea unor astfel de imagini constă în faptul că putem vedea în mod direct compoziţia internă a stelei”, a adăugat acesta.
După explozie, steaua nu va dispărea complet, mai spune acesta. Materialul care a mai rămas se va acumula milioane de ani, iar ulterior se va răci, până când se vor forma noi stele.
”Astfel de supernove produc multe elemente – calciu sau fier -, care se găsesc şi în organismul uman. Este o parte spectaculoasă din evoluţia unei stele”, a mai precizat expertul, potrivit Reuters.
Amintim că și experții NASA au surprins recent o imagine cât se poate de interesantă, însă cu Soarele.