Mihaela Bilic a vorbit despre ce se întâmplă atunci când mănânci în fața televizorului. Este un obicei pe care îl au mulți români, însă poate fi dăunător.
În ziua de astăzi, multe persoane și-au schimbat obiceiurile alimentare. Din cauza timpului limitat, mâncatul în fața televizorului a devenit un obicei practicat de un număr mare de români. Este, totodată, și foarte comod, însă poate avea un impact negativ asupra sănătății.
Mihaela Bilic a precizat că este foarte important și modul în care obișnuim să mâncăm, nu doar ceea ce consumăm. Potrivit unui studiu realizat la o universitate din SUA, creșterea în greutate este influențată de obiceiul de a lua masa în timp ce ne uităm la TV.
Din cauza atenției distrase de televizor, nu vom resimți la timp senzația de sațietate. În acest fel, se poate ajunge la un consum excesiv de calorii, iar metabolismul este și el încetinit, fiind mai leneș decât în timp ce dormim. Un stil de viață activ este, de asemenea, foarte important pentru a menține o greutate sănătoasă.
“Cercetătorii americani de la Ohio State University au făcut un studiu care arată importanța gătitului în familie și degustarea preparatelor împreună cu ceilalți, cu atenția în farfurie, nu cu ochii în televizor. (…)
Se știe că tendința actuală este să mâncăm izolați, fiecare când îl taie capul, de obicei produse semipreparate consumate pe pilot automat, cu ochii lipiți de un ecran.
Nimeni nu mai evaluează mâncarea cu simțurile și ne oprim când s-a golit farfuria sau pachetul, fără să știm când ne-am săturat. Gătiți acasă și închideți televizorul în timpul mesei, sunt 2 gesturi esențiale pentru echilibrul nutrițional”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
“Gătitul în casă și televizorul, 2 factori care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de mâncare! Când vine vorba de obezitate, știm cu toții recomandările generale: o alimentație echilibrată și variată, cu porții adaptate nevoilor individuale, plus un stil de viață activ, cu activitate fizică practicată regulat. Cu alte cuvinte trebuie să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm.
Asta în teorie… pentru că în practică lucrurile sunt mai complicate de atât! Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Contează cum și unde mâncăm și contează cine a făcut mâncarea”, a mai spus specialista.
În plus, greutatea este influențată și de modul în care alimentele sunt pregătite. Atunci când gătești acasă, controlul asupra ingredientelor este mai bun. Se va reduce consumul de grăsimi nesănătoase, aditivi și zahăr, dacă prepari mâncarea acasă.
În comparație cu alimentele ultraprocesate, felurile de mâncare gătite acasă sunt mai bogate în nutrienți, fără prea multe calorii “ascunse”. Și modul în care mâncăm are un rol esențial în menținerea greutății, astfel că e bine să eviți să faci acest lucru în fața televizorului.