Sport

Ce se întâmplă cu acest sezon din Liga Naţională de handbal? Nimeni nu ştie cum se va încheia sezonul: “E o nebuloasă!”. EXCLUSIV

26.03.2020 | 21:48
Ce se intampla cu acest sezon din Liga Nationala de handbal Nimeni nu stie cum se va incheia sezonul E o nebuloasa EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Liga Naţională de handbal s-a întrerupt pe 12 martie după ce Federaţia Română de Handbal a decis suspendarea oricăror activităţi handbalistice până la finalul lunii martie din cauza ameninţării coronavirusului. Însă, acest termen a fost prelungit imediat ce România a intrat în stare de urgenţă, la fel cum şi cei de la EHF au mutat turneele “Final Four” din cupele europene în finalul lunii august şi septembrie. Toată suflarea handbalistă se întreabă în aceste zile cum şi dacă se vor mai putea încheia competiţiile interne. 

Ce se întâmplă cu acest sezon din Liga Naţională de handbal? “Îngheţarea” campionatului nu poate fi pusă în calcul în acest moment

La masculin, Dinamo Bucureşti domină campionatul. Dacă mai era nevoie, “Dulăii” şi-au arătat superioritatea din campionat chiar în ultimul meci din campionat când au câştigat clar derby-ul pentru primul loc al clasamentului cu Potaissa Turda: 44-29. Astfel, echipa lui Constantin Ştefan are 5 puncte şi un meci în minus faţă de Potaissa, iar în acest caz o eventuală “îngheţare a campionatului” nu ar putea stârni nemulţumiri referitoare la ierarhia la vârf.

ADVERTISEMENT

În schimb, la feminin situaţia este mai complicată din acest punct de vedere. Pe 11 martie, CSM Bucureşti şi SCM Râmnicu Vâlcea au jucat derby-ul campionatului la Bucureşti. Cele două formaţii sunt în luptă directă pentru titlu, iar “tigroaicele” s-au impus cu 23-22 şi au preluat iniţiativa în lupta pentru titlu. Numai că, la suspendarea campionatului, SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti se aflau la egalitate de puncte, cu echipa lui Adi Vasile având un joc mai puţin disputat. Însă, lider în acest moment este SCM Râmnicu Vâlcea, datorită rezultatelor directe (20-19, 22-23), adică echipa lui Pera a marcat mai multe goluri în deplasare.

România are turneul preolimpic programat în luna iunie! FRH nu îşi permite acum să încheie sezonul

În acest caz, îngheţarea campionatului ar stârni uriaşe controverse, în condiţiile în care există un echilibru atât de mare la vârf şi CSM Bucureşti are şi un meci mai puţin disputat. Cele două echipe nu au egalitate de meciuri disputate şi este exclus să se poată disputa restanţa celor de la CSM Bucureşti, fără să se mai dispute şi celelalte etape rămase din competiţie.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile FANATIK, Federaţia Română de Handbal încearcă să găsească o soluţie pentru reluarea campionatului, în condiţiile în care îngheţarea “stagiunii”, cel puţin la feminin, nu poate fi o variantă care să asigure o finalitate acceptată de toată lumea.

În plus, România este (încă) programată să joace turneul preolimpic în luna iunie şi o încheiere a campionatului acum ar însemna ca handbalistele să plece la Podgorica din “concediu”. În acest moment, singura soluţie viabilă este aceea de a împinge termenele de disputare a meciurilor inclusiv în vară, chiar dacă în luna iunie sunt programate şi meciuri ale echipelor naţionale.

ADVERTISEMENT

“În acest moment este o nebuloasă pentru că nimeni nu îşi închipuie cum se poate încheia acest sezon”

Gheorghe Tadici a vorbit pe acest subiect pentru FANATIK şi şi-a spus punctul de vedere referitor la întreruperea sezonului: “Campionatul nu poate fi îngheţat la cum arată acum lucrurile. Singura soluţie este să putem să îl ducem la bun sfârşit chiar dacă asta înseamnă să ne ducem mai târziu în vară. Ne prinde iulie cu finalul campionatului? Asta este. Este singura soluţie să ducem sezonul la capăt şi să avem o finalitate.

Sigur că este o problemă foarte mare în aceste zile în România. În luna iunie avem programate meciuri ale echipei naţionale, mai trebuie să se încheie şi cupele europene.

ADVERTISEMENT

Este foarte complicat, iar în acest moment este o nebuloasă pentru că nimeni nu îşi închipuie cum se poate încheia acest sezon şi cât va mai dura această situaţie”, a spus Tadici pentru FANATIK.

România este programată să joace turneul preolimpic în luna iunie. Tot atunci, “tricolorele” trebuie să joace meciurile restante cu Polonia, din preliminariile Euro 2020. EHF susţine “pur teoretic” că handbalul s-ar putea relua la începutul lunii iunie, însă forul european a mutat turneele “Final Four” din cupele europene pentru finalul lunii august, începutul lunii septembrie, la feminin şi masculin.

  • 43 de puncte au SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti
  • 12 martie este data la care s-au jucat ultimele meciuri de handbal în România
ADVERTISEMENT