News

Ce se întâmplă cu aderarea României la zona euro. Anunț oficial al Guvernului

Purtătorul de cuvânt al Guvernului condus de Nicolae Ciucă, Dan Cărbunaru, a oferit, miercuri, noi informații în legătură cu aderarea României la zona euro.
04.05.2022 | 21:50
Ce se intampla cu aderarea Romaniei la zona euro Anunt oficial al Guvernului
Informații despre aderarea României la zona euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ciuda situației interne și internaționale complicate, guvernanții dau asigurări că țara noastră ”îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro”.

Informații despre aderarea României la zona euro

Miercuri, 4 mai 2022, Guvernul Ciucă a aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, pentru anul în curs construcţia bugetară având în vedere o ţintă de deficit bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

Cărbunaru a subliniat că Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, iar, între timp, eforturile se concentrează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei Covid-19, dar şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina.

”Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, însă, în prezent, eforturile se axează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina”, a spus. Cărbunaru, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau alți oficiali din zona economică despre trecerea României la moneda euro

În debutul acestui an, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, spunea că, în opinia sa, România va adera la moneda euro.

Oficialul PSD din Guvern spunea, pe 21 ianuarie, că anul 2029 ar putea fi o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală.

ADVERTISEMENT

”Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă. Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc.

Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică”, spunea Câciu.

ADVERTISEMENT

Anterior, în decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a vorbit și el despre momentul în care țara noastră ar putea să treacă la moneda euro.

Conform acestuia, următorul termen pentru ca România să adopte moneda oficială a Uniunii Europene este anul 2029.

ADVERTISEMENT