News

Ce se întâmplă cu ajutorul de deces în 2021. Decizie radicală a Guvernului Cîțu

15.02.2021 | 22:19
Ce se intampla cu ajutorul de deces in 2021 Decizie radicala a Guvernului Citu
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au decis să diminueze ajutorul de deces în anul 2021, potrivit unui document guvernamental.

Scăderea valorii ajutorului de deces apare în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021, actul normativ urmând a fi pus în dezbatere publică și aprobat în Guvern, după care va fi transmis în Parlament.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului, articolul 16 prevede: „Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul: a) asiguratului sau pensionarului, la 5.380 lei; b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.690 lei”.

Ajutorul de deces va fi tăiat de Guvernul Cîțu

În prezent, conform Casei Naționale de Pensii Publice, ajutorul de deces este de 5.429 de lei pentru asigurați/pensionari și de 2.715 de lei pentru familia acestora.

ADVERTISEMENT

Așadar, ajutorul de deces scade cu 49 de lei, respectiv cu 25 de lei. Explicația guvernanților e că salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 scade de la 5.429 de lei la 5.380 de lei, astfel că valoarea ajutorului de deces se calculează în funcție de acest indicator.

Cu toate acestea, legea pensiilor prevede că valoarea ajutorului de deces „se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”. În consecință, Guvernul putea menține ajutorul deces la cuantumul actual, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru a ușura modul în care se acordă ajutorul de deces, Guvernul a decis în urmă cu un an următoarele:

În vederea simplificării procedurilor de transmitere şi a evitării contactului fizic, Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii competentă, în funcţie de domiciliul persoanei decedate, copia certificatului de deces, prin poşta electronică, pentru stabilirea pensiilor de urmaş şi pentru acordarea ajutorului de deces. Această obligaţie încetează în 30 de zile de la finalizarea stării de urgenţă”.

ADVERTISEMENT