News

Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare din decembrie. Anunțul lui Klaus Iohannis

05.11.2020 | 20:25
Ce se intampla cu alegerile parlamentare din decembrie Anuntul lui Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

În discursul ținut joi, la ședința de Guvern pe care a prezidat-o, Klaus Iohannis a spus și ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare din decembrie, a căror organizare a fost contestată de mulți rivali politici.

România traversează o criză sanitară fără precedent, cu până la 9.000-10.000 de cazuri zilnice de infectare cu COVID-19 și peste 100 de morți în același interval, însă alegerile de luna viitoare se vor ține conform programării inițiale.

ADVERTISEMENT

Șeful statului spune că democrația primează, indiferent de condițiile în care se află țara, și a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, acolo unde, deși sunt  100.000 de infectări zilnice, scrutinul prezidențial a fost organizat.

Klaus Iohannis anunță ce se întâmplă cu alegerile parlamentare din decembrie

În ședința de Guvern la care a participat, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Șeful statului afirmă că democrația unei țări ”se garantează” doar prin organizarea alegerilor, indiferent de condițiile în care ne aflăm.

ADVERTISEMENT

”Da, vrem ca românii să îşi continue viaţa cât de mult se poate apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem face abstracţie de acest lucru.

Invit guvernul să organizeze alegerile în cele mai bune condiţii. În acelaşi timp începe Campania electorală. Va fi în condiţii foarte speciale şi urmează curând votul. Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puţin timp”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Iohannis dă exemplul alegerilor din SUA

Iohannis a oferit ca exemplu organizarea alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, unde oamenii s-au mobilizat, respectând regulie impuse de autorități și au mers la vot, într-un număr chiar foarte mare.

”Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum câteva ore în Statele Unite. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolitate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite alegerile au avut loc în conditiile în care au 100.000 cazuri noi în fiecare zi. Alegerile s-au organizat și au avut o prezență record.

ADVERTISEMENT

Lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască. Să ne amintim cum în SUA s-au organizat alegeri în noiembrie în 1944 în plin război. Au ținut să facă alegeri pentru că așa trebuie în democrație.

Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică, dragii mei și vom trece împreună prin această criză”, a adăugat Iohannis, joi seara.

ADVERTISEMENT