News

Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor! Algoritmul care indică data la care vor creşte serios

Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor și cum se explică algoritmul care indică data la care acestea vor avea parte de o creștere ceva mai serioasă.
10.06.2021 | 17:29
Ce se intampla cu alocatiile copiilor Algoritmul care indica data la care vor creste serios
Alocațiile au crescut după un algoritm politic. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clasa politică din România a tăcut, dar mai ales a făcut totul după propriile legi. Indiferent de culoare sau doctrină, guvernanții au împărțit bugetul după bunul plac și nu o dată au tăiat din porția copiilor. Alocațiile au fost deseori uitate drept pentru care în doar câțiva ani după momentul decembrie 1989 s-a ajuns la limita de jos a Europei. Statul a livrat copiilor de doi bani speranță și, după cum veți vedea în rândurile următoare, și-a adus aminte de ei numai în preajma alegerilor.

La fel ca în cazul pensiilor, capitol despre care FANATIK a scris AICI și alocațiile au crescut înaintea scrutinului parlamentar. Întâmplare și nu prea judecând după frecvența situației. Astfel, aproape la fiecare patru ani trecuți de mandat, copiii primeau în speranța votului părinților, un plus în carnetul de alocații.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor din România!

A fost însă prea puțin și de-a lungul timpului creșterea a reprezentat mai degrabă un urcuș anevoios și plin de capcane. Mai ales că, la puțin timp după alegeri, promisiunile făcute de câștigători erau uitate și scoase de pe masa de lucru.

Ca să vă faceți o idee, până în luna noiembrie a anului 2000, elevii primeau 65 de mii de lei, atenție, bani vechi. A fost primul an în care parlamentarii au înțeles rostul lor și au plusat în campania electorală. Mai exact, noua guvernare a propus 130 de mii de lei, bani vechi, pentru copii.

ADVERTISEMENT

Și nu s-a oprit aici, dar a venit cu o creștere eșalonată. Astfel, alocația a a urcat în fiecare an cu câte 20 de mii de lei și a ajuns în preajma următoarelor alegeri la 210 mii de lei. Trebuie să recunoaștem cu toții, o diferență serioasă față de ce se întâmpla în urmă cu patru ani de zile.

Când s-a trecut la leul nou alocațiile erau 24 de lei pe lună. Doar că alegerile se apropiau din nou și lucrul acesta s-a văzut imediat. În plină campanie electorală, politicienii s-au dat peste cap și au urcat banii copiilor la 40 de lei.

ADVERTISEMENT

Cum cresc alocațiile copiilor din patru în patru ani

După care s-a făcut liniște. Părinții au votat, copiii au luat, dar la final cea mai mare parte s-a dat. Prețurile au explodat și ele și de cei 40 de lei s-au cumpărat cam aceleași lucruri. Câteva rechizite, arareori ceva de mâncare.

Abia în iulie 2015, atunci când alocația era cotată undeva la 9 euro pe lună, lucrurile s-au mai schimbat. Forțat de opoziție, guvernul Dragnea a dublat alocațiile copiilor care au ajuns la 84 de lei. Vă readuceți, cu siguranță, aminte de scandalul făcut de liberali. PNL-ul nu a ezitat o clipă și a pus presiuni enorme pe bugetul social democraților.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Robert Sighiartău a devenit un adevărat erou al copiilor și discursul său de la tribuna Parlamentului s-a transformat peste noapte într-un viral pe internet. Liberalul nu a ezitat atunci și l-a confruntat pe Liviu Dragnea solicitându-i liderului PSD să nu-și mai bată joc de copii și să le mărească alocațiile.

 

Așadar s-a strigat, s-a aplaudat, s-a viralizat. Și cam atât pentru că social democrații n-au mai crescut alocațiile. Reprezentanții PSD și-au întors buzunarele pe dos, în stilul fostului vicepremier George Copos și i-au pus pe copii „în așteptare”.

Contre între PNL şi PSD pe tema alocaţiei pentru copii

S-a stagnat până în 2020 când, surprize, surprize, dar a venit rândul PSD-ului să ceară din opoziție o creștere a alocațiilor. Doar că, Robert Sighiartău și PNL au strâmbat din nas de data aceasta și au încercat să explice că pandemia de coronavirus a dat toate calculele peste cap.

Au dus suma, în cele din urmă, la 150 de lei, dar au transmis că din acest moment creșterile sunt oprite. Concret, liberalii au spus că este imposibilă o dublare a sumei în ciuda solicitărilor venite din partea social democraților.

Astfel, PSD a făcut chiar și un proiect de lege, a solicitat de zor dublarea sumei, dar liberalii și-au scos cartelele și nu au votat. Culmea, printre cei care s-au opus atunci majorării alocațiilor pentru copii la 300 de lei s-a numărat și deputatul PNL, Robert Sighiartău.

Răspuns halucinant al liberalilor pentru refuzul dublării alocațiilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că alocaţiile trebuie majorate şi vor fi majorate, însă acestea trebuie completate de alte servicii care să vină în sprjinul familiilor vulnerabile. ”Sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care  statul le dă pentru că părinţii sau aparţinătorii le cheltuie pe altceva”, a afirmat reprezentanta PNL.

”Da, alocaţiile trebuie majorate şi le  vom majora. Va exista un calendar clar, nu doar de dublare, ci de creştere constantă a acestor alocaţii, dar prioritatea noastră acum este ca orice majorare de alocaţii să fie completată şi de alte servicii care sprijină  şi copiii şi familiile să iasă din sărăcie.

Dacă sunt familii care trăiesc din alocaţie, acestea trebuie sprijiite, fie cu asistenţă socală mai bună, de calitate, fie cu găsirea de locuri de muncă”, a adăugat ministrul Muncii.

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat și el că ”foarte mulţi din zona rurală fac mulţi copii şi alocaţia devine principala formă de sursă de venit a familiei, care nu se duce în educaţia copilului”. Roman afirmă că banii ajung în zona consumului de alcool şi tutun, iar oferirea de tichete pentru aliente călătorie, îmbrăcăminte ar putea fi o soluţie bună.

De remarcat și că Executivul a decis ca alocaţiile să fie majorate doar la 1 ianuarie 2022, nu la 1 iulie 2021.

PSD, atac la baionetă în privința alocațiilor

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat că social-democraţii vor depune un nou proiect de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii la nivelul adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi.

„Ce ar mai fi de spus despre decizia celor de la putere de a anula majorările la alocaţiile pentru copii? Trist! După ce Cîţu şi Orban au promis înainte de alegeri că vor eşalona în 5 tranşe dublarea alocaţiilor adoptată de PSD, acum anunţă că anulează două dintre acestea.

Spun că nu au 2,1 miliarde de lei pentru copii, dar alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid. Cîţu şi Orban fură peste 500 de lei din buzunarul fiecărui copil între 2 şi 18 ani şi peste 1.000 de lei de la cei sub doi ani sau cu dizabilităţi.

Astfel, pentru a doua jumătate a acestui an, Cîţu fură 700 de milioane de lei, iar pentru prima jumătate a anului viitor mai fură încă 1,4 miliarde de lei. În total, Guvernul fură 2,1 miliarde de lei de la copii, respectiv câte 522 de lei de la fiecare copil de 2-18 ani şi câte 1.044 lei de la cei sub doi ani sau cu dizabilităţi.

Argumentul invocat de Cîţu şi Raluca Turcan e acelaşi folosit şi de Emil Boc când a tăiat pensiile şi salariile în 2010: „Nu sunt bani”! În realitate, zic că nu au bani pentru copii, dar au bani pentru clientela de partid”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

ADVERTISEMENT