Așadar, pentru că în acest an data de 8 decembrie cade într-o duminică, guvernanții au decis să facă plata alocațiilor în avans, pe 6 decembrie. Totul, ca oamenii să se bucure cât mai repede de banii promiși. Mai mult, aceste alocații ar trebui să crească cu 10,4% începând cu 2025.
Creșterile vor avea loc din ianuarie, astfel că o alocație va crește de la 719 lei la 794 de lei pentru copii sub doi ani sau cu dizabilități. În schimb, copiii cu vârsta peste 2 ani vor primi 323 de lei pe lună. Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, a făcut aceste precizări în urmă cu mai multe zile.
”Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Alocațiile au fost majorate și în ianuarie 2024 cu 13,8%, practic o indexare cu rata inflației. Președintele Klaus Iohannis promulga în 9 noiembrie 2023 legea care aprobă ordonanța de urgență prin care alocația de stat este actualizată anual, automat, cu rata medie a inflației.
Vestea bună vine nu doar din partea statului român, ci și din partea celui german. Așadar, aproximativ 31.199 de copii care trăiesc în România primesc alocație de la nemți, pentru că s-au născut acolo din părinți plecați la muncă.
Conform legii, cel puțin un părinte trebuie să aibă deja cetățenia germană pentru ca cel mic să se bucure de alocație. În majoritatea cazurilor părinții au rămas în Germania, dar copiii s-au întors în România, la bunici, potrivit Libertatea.
Alocațiile din Germania sunt undeva la 3.000 de euro pe an pentru fiecare copil, aproximativ 250 de euro pe lună. Alocația va fi acordată până la 25 de ani pentru tinerii care urmează studii liceale sau universitare oriunde în Uniunea Europeana.
Interesant, părinții trebuie să știe că legea prevede ca în cazul în care copilul primește deja alocație în România, acesta va primit de la statul german doar diferența dintre valoarea alocației din Germania și cea din România. Alocația din Germania fiind mult mai mare, practic copilul renunță la alocația din România.
În România primesc alocație peste 3,6 milioane de copii sau tineri. Efortul statului român este considerabil, cu toate că sumele pe care tinerii le primesc lună de lună nu sunt tocmai mari. Cu toate acestea, oamenii sunt realiști și înțeleg că țara noastră nu poate să ofere alocații la nivelul celor din Germania.