News

Ce se întâmplă cu ambalajele SGR marcă proprie. Unde pot fi, de fapt, returnate și câți bani primești pe ele

Ce trebuie să știe toți românii care vor să returneze ambalajele SGR marcă proprie. Automatele care acceptă aceste produse
23.05.2024 | 21:33
Ce se intampla cu ambalajele SGR marca proprie Unde pot fi de fapt returnate si cati bani primesti pe ele
Ce se întâmplă cu ambalajele SGR marcă proprie. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mulți români s-au plâns că ambalajele SGR marcă proprie nu pot fi returnate în orice magazin, ci doar la automatele din societăți comerciale de unde au cumpărat produsele respective. Care este situația, de fapt?

Unde pot fi returnate ambalajele SGR marcă proprie

De aproximativ o jumătate de an Sistemul Garanție-Returnare a fost introdus în România. Constatăm că SGR se bucură de un real succes, având în vedere că oamenii stau zilnic la rând pentru a înapoia ambalajele la automate.

ADVERTISEMENT

Însă, fiecare schimbare de acest fel poate aduce și dificultăți, dar și provocări pentru autorități. Una dintre problemele pe care le-au semnalat românii se referă la returnarea ambalajelor SGR marcă proprie.

Mulți dintre consumatori s-au plâns în mediul online că aceste ambalaje nu sunt acceptate decât la automatele amplasate în magazinele de unde au achiziționat produsele. De fapt, ambalajele marcă proprie pot fi returnate în orice automat, indiferent de magazin.

ADVERTISEMENT

Unii români au crezut că nu le pot înapoia, deoarece a fost afișat un mesaj de eroare: „Automatul nu acceptă această marcă”. Conform Hot News, nu marca este problema în astfel de situații, având în vedere că reprezentanții magazinelor nu pot controla soft-ul automatelor.

Concret, acest soft este unic în România și există o singură conexiune cu registrul ambalajelor. Cum proprietarul este RetuRO, comercianții nu au cum să scoată ori să includă ambalaje din registru, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

În ce situații nu sunt acceptate ambalajele

O altă problemă o întâmpină clienții în momentul în care apare mesajul „Coșul 1 (PET) este plin. Contactați magazinul”. Asta se întâmplă, în special, la final de săptămână, când oamenii aduc foarte multe ambalaje.

Situația se poate rezolva rapid cu ajutorul angajaților, care vin și înlocuiesc sacii. Amintim că ambalajele care pot fi returnate sunt cele din plastic, sticlă ori metal, care au între 0,1 litri şi 3 litri.

ADVERTISEMENT

Românii vor recupera garanția de 50 de bani doar pentru PET-urile marcate cu simbolul SGR. Este important de menționat că sunt refuzate ambalajele sparte, turtite, cu eticheta distrusă sau care au băutură rămasă în ele.

 

ADVERTISEMENT