News

Ce se întâmplă cu amenzile în perioada stării de alertă. Anunţul Guvernului

11.05.2020 | 14:49
Ce se intampla cu amenzile in perioada starii de alerta Anuntul Guvernului
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind restricțiile pe perioada stării de alertă, care va începe pe 15 mai, elimină toate amenzile cu cuantum special impuse pe durata stării de urgență, amenzi care au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională.

Amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare dispar

Astfel, pe durata stării de alertă se vor da amenzile care erau stabilite anterior de starea de urgență, în conformitate cu actele normative aflate atunci în vigoare. Regimul tuturor contravențiilor se va supune normelor prevăzute în Ordonanța de Guvern 2/2001.

ADVERTISEMENT

În consecință, nu se vor mai putea da amenzile instituite special pentru perioada stării de urgență.

S-a schimbat regimul juridic al contravențiilor care este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței  2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor din OUG/1999 a fost declarată neconstituțional”, a precizat Ionel Dancă, șeful cancelariei primului-ministru, după ședința de Guvern de luni.

ADVERTISEMENT

Până la decizia Curții Constituționale, pe durata stării de urgență s-au administrat amenzi în baza articolului 28 din OUG 1/1999 care prevede:

”(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 (cel referitor la măsurile dispuse prin ordonanțe militare – n.red.) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.

ADVERTISEMENT

Prin revenirea la regimul contravențiilor prevăzute în OG 2/2001, amenzile date pe perioada stării de alertă se supun prevederilor articolului 8:

(1) Amenda contravențională are caracter administrativ.
(2) Limita minimă a amenzii contravenționale este de 25 lei, iar limita maximă nu poate depăși:
a) 100.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin lege și ordonanțe;
b) 50.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale Guvernului;
c) 5.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene ori ale Consiliului General al Municipiului București”.

ADVERTISEMENT

Teoretic, OG 2/2001 lasă posibilitatea instituirii unor amenzi similare pentru perioada stării de alertă, însă acestea nu vor putea fi stabilite prin ordonanțe militare, deoarece această procedură a fost declarată neconstituțională.

Conformare la decizia CCR

Curtea Constituțională a României a decis pe 6 mai că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Peste 300.000 de oameni au fost amendați și amenzile au depășit valoarea de 100 de milioane de euro.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost cea care a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea amenzilor. Renate Weber a constatat faptul că amenzile sunt exagerat de mari, dar și că s-au comis diferite abuzuri din partea forțelor de ordine, lucru recunoscut și de către ministrul Marcel Vela.

De altfel, Vela a criticat Poliția Locală pentru că a ieșit la vânătătoare de amenzi pentru a-și face „norma” și pentru a aduce bani primăriei din localitate.

Textul complet al proiectului privind măsurile valabile pe durata stării de alertă îl puteți citi AICI.

ADVERTISEMENT