Apar noi detalii în ancheta privind furtul tezaurului dacic. O echipă comună de investigație (JIT) a fost formată de autoritățile din România și Olanda, în luna ianuarie. Înființarea echipei a fost posibilă cu ajutorul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală).
Urmează ca anchetatorii să primească asistență juridică, operațională și juridică de la Eurojust, arată știripesurse.ro. În plus, RTV Drenthe relatează că echipa este similară celei folosite în investigația privind accidentul aviatic MH17, produs în 2014.
De altfel, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Cornel Ilie, a avut o nouă reacție cu privire la furtul obiectelor dacice. Acesta a declarat, marți, că speră ca brățările și Coiful de la Coțofenești să fie recuperate.
„Este ultima speranţă la care nu renunţ. Eu cred că vor fi recuperate Coiful şi brăţările şi sper că autorităţile olandeze, sigur, şi cu sprijinul autorităţilor române, să-şi dea tot interesul, pentru că dincolo de interesul nostru patrimonial de a avea acele obiecte aici, cred că este şi interesul statului olandez să rezolve această problemă.
Ancheta este în curs de desfăşurare şi nu pot decât să sper că lucrurile vor intra pe făgaşul care să ducă în sfârşit la recuperarea acestor obiecte şi la pedepsirea celor care s-au făcut vinovaţi de acest incident”, a transmis Cornel Ilie, potrivit News.ro.
Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie spune că obiectele din colecția Tezaur, care au fost expuse în muzeul din Olanda, vor putea fi văzute din nou în Capitală. Vizitatorii sunt așteptați la muzeu începând cu data de 12 februarie.
În ceea ce privește problema privind securitatea la Muzeul Assen, după ce s-a stabilit că obiectele dacice au rămas fără pază în seara cu pricina, Cornel Ilie a declarat că expunerea a fost făcută „în aşa fel încât să se preîntâmpine orice posibil pericol care s-a putut lua în calcul.”
Însă, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a precizat că a fost vorba despre un incident ieșit din comun, având în vedere că hoții au utilizat explozibili pentru a distruge zidul exterior al instituției. După furtul de la muzeul din Olanda, nu este clar dacă România va mai trimite alte obiecte valoroase pentru a fi expuse în străinătate.
Cornel Ilie spune că alte expoziții urmau să aibă loc în Germania și la Cambridge. „Noi aveam discuţii pentru alte expoziţii în străinătate, dar, în momentul de faţă, nu ştiu măsura în care acele expoziţii vor mai putea fi concretizate.
Trebuie să primim un accept de la cei care hotărăsc acest lucru, dacă se mai fac sau nu. Sunt în discuţie acum nişte modificări la normele privind exportul”, a adăugat acesta.
Coiful dacic de la Coțofenești și brățările de la Sarmizegetusa au fost furate din Muzeul Drents din Assen, Olanda, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie. Hoții au reușit să fugă cu tezaurul dacic după ce au provocat o explozie.