News

Ce se întâmplă cu apa Mării Negre! Fenomenul care strică vacanța pe litoral

10.07.2019 | 08:28
Ce se intampla cu apa Marii Negre Fenomenul care strica vacanta pe litoral
Apa Mării Negre este foarte rece în această perioadă. Sursa foto - facebook

Sunt probleme serioase pe litoral, acolo unde turiștii se întreabă din ce în ce mai des ce se întâmplă cu apa Mării Negre. Toți cei care au optat pentru un concediu în această perioadă spun că au preferat să plătească un ban în plus pentru a fi siguri de două lucruri – afară să fie cald și temperatura apei perfectă. Cu toate acestea, vremea s-a schimbat destul de mult la jumătatea lunii iulie. Mai mult de atât, la mare, s-a produs chiar un fenomen rar.

Ce se întâmplă cu apa Mării Negre!

În mai puţin de două zile și temperatura apei, a ajuns sub 18 grade. Cercetătorii spun că este vorba despre o răcire provocată de vântul puternic care a bătut dinspre larg către coastă şi a adus în apropierea plajelor apa din adâncuri. Deși perioada trebuia să fie una ideală, nu reprezintă o bucurie nici pentru cei care au decis să meargă la munte. La Braşov, de pildă, temperaturile au scăzut la jumătate, față de maximele înregistrate în weekend.

De altfel, este o vreme atipică pentru această perioadă, cu temperaturi şi de două ori mai scăzute faţă de acum 3 zile. Conform celor de la ANM este vorba despre un ciclon aflat deasupra României care aduce aer rece tocmai din ţările nordice. În mod evident, în mai puţin de 48 de ore, turiştii aflaţi în vacanţă pe litoral au simţit că s-a schimbat anotimpul. Apa mării are în larg doar opt grade Celsius, o temperatură specifică lunii noiembrie.

Fenomenul care strică vacanța pe litoral. Marea Neagră
Marea Neagră s-a răcit serios la jumătatea lunii iulie. Sursa foto – facebook

Fenomenul care strică vacanța pe litoral

”E foarte rece, mai frig ca în iunie…Apa, ce să mai vorbim, ieri a fost şi mai rece gheaţă. E mai rece, se observă şi pe pielea mea. E cam rece, plus că a fost şi furtuna, frig, înnorat”, spun cei prezenți la mare, dezamăgiți de temperaturile de afară și din apă. Specialiştii spun că avem de-a face cu aşa numitul fenomen de upwelling. După câteva zile, în care vântul a bătut cu putere dinspre larg către ţărm, apa de la suprafaţă încălzită de soare, a fost împinsă către mal.

În locul acesteia a ajuns cea rece şi sărată de la fundul mării. În doar câteva ore, la ţărm, avea 18 grade de la 25-26 în weekend. Meteorologii spun, totuşi, că fenomenul nu este unul de durată, dar recomandă pentru cei care se află la munte haine mai groase. Dimineaţa la vârful Omu erau mai puţin de două grade iar la prânz termometrul indica numai 5.