ADVERTISEMENT
News

Ce se întâmplă cu banii pentru vaccinare primiţi de medicii de familie. OUG adoptată de Guvern

Autor: Robert Cristea | 08.02.2021 | 15:53
Ce se întâmplă cu banii pentru vaccinare primiţi de medicii de familie. OUG adoptată de Guvern
OUG: Medicul de familie va fi plătit doar pentru persoanele programate la vaccinare

Guvernul a adoptat în ședința de luni o OUG prin care plata efectivă către medicul de familie este realizată doar pentru persoanele care sunt programate pentru vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, potrivit News.ro.

Astfel, plata efectivă către medicul de familie este realizată doar pentru persoanele programate la vaccinarea împotriva noului coronavirus. De asemenea, aceste persoane trebuie să fie monitorizate în intervalul de referinţă.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență. Medicul de familie va primi bani doar pentru persoanele programate la vaccinare

„Pentru a asigura claritatea normei în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a pragurilor pentru a asigura trecerea la un nivel superior al tarifului pe serviciu, luându-se în calcul numărul total al persoanelor vaccinate indiferent de modalitatea de programare, se impune reformularea alineatelor (2) şi (3) ale articolului 3, astfel încât plata efectivă către medicul de familie să se realizeze numai pentru persoanele programate şi monitorizate de medicul de familie în intervalul respectiv de referinţă”, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

Actualele cabinete medicale de unitate care funcţionează în cadrul unor unităţi militare vor putea fi organizate ca şi centre de vaccinare, potrivit prevederilor HG 1031/2020 privind aprobarea strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

„Unităţile sanitare din reţeaua proprie a Ministerului Apărării Naţionale pot organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcţionează în interiorul acestora sau în unităţi militare, în condiţiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Finanţarea acestor centre se asigură prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale”, arată proiectul de OUG.

ADVERTISEMENT

Proiectul de OUG mai introduce o prevedere care spune că medicul de familie, medicul curant şi operatorul de call center au obligaţia să programeze grupele populaţionale prioritare în platforma naţională Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.

Medicii de familie beneficiază de 3 trepte de tarifare pe serviciu, potrivit sursei citate.

  • a) pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;
  • b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;
  • c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.
ADVERTISEMENT

”Tarifele prevăzute la alin. (2) sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise de către medicii de familie pe platforma de programare şi validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, iar pragurile prevăzute la alin. (2) se calculează prin raportare la numărul total de persoane programate şi vaccinate, din lista fiecărui medic de familie, indiferent de modalitatea de programare la vaccinare a acestora”, conform proiectului de act normativ.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!